joi, 18 aprilie, 2024

8 vitamine si minerale care lupta cu inflamatiile

Distribuie:

Publicat:

Inflamatia este raspunsul corpului nostru atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor. Inflamatia acuta este mecanismul de aparare innascuta al organismului, dar inflamatia cronica poate fi un motiv sau un factor de baza pentru diferite boli si tulburari, cum ar fi cancerul, diabetul, boli de inima, artrita si multe altele.

Pentru a preveni si a lupta eficient si in mod natural impotriva efectelor inflamatiilor, este indicat sa consumi anumite alimente cu proprietati antiinflamatorii. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt substante esentiale in acest sens. Iata cateva vitamine si minerale care lupta impotriva inflamatiei:

1. Magneziu
Acesta reduce nu numai inflamatiile, ci si stresul. Persoanele cu un nivel mai scazut de magneziu se confrunta adesea cu un nivel ridicat de stres, care conduce la pofte incontrolabile, modificari hormonale si chiar la depresie. Vei gasi magneziu in migdale, nuci, fistic, seminte de dovleac, kiwi. Persoanele care sunt supraponderale sunt predispuse la deficienta de magneziu, deoarece acestea pot sa nu manance suficiente alimente nutritive.

2. Coenzima Q10
Antioxidant si antiinflamator, coenzima Q10 s-a dovedit a fi de mare ajutor in combaterea inflamatiilor (cum ar fi guta sau artrita cronica). Poti obtine mai multa coenzima Q10 prin consumul urmatoarelor alimente: ulei de masline, somon, sardine, avocado, patrunjel, nuci, macrou, broccoli, spanac.

3. Vitamina E
Este un antioxidant esential, care contribuie la reducerea inflamatiilor. Vitamina E se gaseste in nuci, seminte, spanac, avocado. Vitamina E creste capacitatea de aparare a organismului.

4. Vitamina K
Potrivit unor studii, vitamina K a demonstrat ca apara organismul impotriva bolilor de inima si osteoporozei. Vitamina K1 poate fi gasita in varza, conopida, spanac. Vitamina K2 se gaseste, in principal, in oua si in ficat.

5. Vitamina D
Redu inflamatiile prin ingerarea a cat mai multa vitamina D. Nivelurile scazute de vitamina D duc adesea la probleme inflamatorii, cum ar fi artrita sau durerile articulare cronice. Cea mai mare cantitate de vitamina D, in proportie de aproximativ 70%, o asimilam prin expunerea la soare, iar restul de 30% din alimente. Vitamina D se gaseste in peste, organe, galbenus de ou, lapte.

6. Vitamina A / Betacaroten
Betacarotenul se transforma dintr-o provitamina in vitamina A in timp ce este in interiorul corpului. Vitamina A este nu doar un antiinflamator, dar si un antioxidant care apara organismul de radicalii liberi. Creste cantitatea de vitamina A in organism prin consumarea urmatoarelor produse: spanac, cartofi dulci, pepene galben, broccoli, varza.

7. Vitamina C
S-a dovedit ca are calitati antiinflamatorii, in special de la produsele alimentare precum rosii si suc de rosii. Cele mai bogate surse de vitamina C sunt: kiwi, citricele, capsunele, pepenele galben, ardeiul gras.

8. Glutation
Un antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi, glutationul poate fi gasit in avocado, rosii, mere, grapefruit si usturoi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img