joi, 28 martie, 2024

A devenit milionar la 22 de ani. Iata 7 dintre obiceiurile sale zilnice, ce l-au condus la succes!

Distribuie:

Publicat:

Astazi eram la birou si asteptam, putintel somnoroasa, ca masina de facut cafea sa ma bucure cu o ceasca plina cu licoarea vietii si a dependentei.

Bucataria noastra este comuna si cinci firme, mai toate in stilul Start-up, beneficiaza de aceasta oaza si sursa de bunatati: cafea si haleala. La un moment dat intra un coleg, pe care il mai ochisem prin zona, dar aveam mereu senzatia ca este un intern.

Am inceput sa povestim si m-a frapat modestia lui. Era de un bun simt atat de bland, in paralel cu o inteligenta de-a dreptul sclipitoare. In locul tipicelor discutii de bucatarie precum: “Ah, in sfarsit a iesit soarele azi!” sau “Pofta mare!” transmise cu gura plina, cu el deja ajunsesem, in mai putin de doua minute, la discutii despre ARPU si relevanta voucherelor mobile si digitale in domeniul turismului.

Dintr-una intr-alta, imi povesteste ca a creat o firma, la varsta de 15 ani avand 100 de euro in buzunar, pe care tocmai a vandut-o pentru 17,6 milioane de Euro unui grup de media din top 10 la nivel mondial, listat la bursa. Acum el are 22 de ani. Yup, 22 de ani! Si e deja milionar.

Am mai stat cu el la povesti vreo 20 de minute, nu m-am putut efectiv desprinde din conversatie, desi o tona de munca urla la mine de pe birou. L-am bombardat, in stilul meu caracteristic, cu o mie de intrebari.

L-am intrebat care sunt cele sapte obiceiuri zilnice care crede el ca l-au ajutat sa ajunga milionar la 22 de ani. Iata lista lui:

#1. Visuri, obiective si teluri. In fiecare zi petrece intre zece minute si cateva ore doar pentru a-si seta, revizui sau, pur si simplu, a-si imagina pe bolta mintii visurile unde vrea sa ajunga, telurile pe care planuieste sa le depaseasca si obiectivele saptamanale si zilnice neaparat de rezolvat. Mi-a aratat agendele sale doar din ultimul an, in care noteaza, deseneaza, isi face mind-maps cu unde este, dar mai ales unde doreste sa ajunga. Este ferm convins ca acest obicei este cel care l-a condus in acesti ani de la o firma de adolescent la a ajunge la Bursa. Si la a fi multi-milionar la varsta cand multi nici nu termina facultatea.

#2. Planificare. Imi povestea ca, la inceput, era tare ametit si uita ce avea de facut, se lua, cu una cu alta si se trezea cu multe activitati amanate deja cu lunile. Dar, la un eveniment Phocuswright din America a avut sansa sa discute cu CEO Google, care i-a dat urmatorul sfat: “Planificarea este totul. Iti poate urca firma la cer sau o poate cobora in infern.”. “Atunci m-am trezit parca si, desi nu era in firea mea sa fiu organizat si sa planific, am apelat la minunatele agende. De la an la an statisticile aratau ca asa este, planificarea este cheia.

#3. Sa inveti si sa incerci mereu ceva nou. Nu stia nimic la inceput, avea doar o pasiune pentru codare si advertising. Tot ce a facut, a invatat singur, a intrebat, a cautat, s-a zbatut. Imi povestea ca a esuat de atatea ori, incat nici nu mai tine minte numarul exact. Dar stia ca o sa reuseasca daca mai insista putin, daca mai incearca alta abordare, daca testeaza o noua posibilitate.

#4. Sa te bucuri si sa ai o echipa unita. Da, a creste o firma nu este tot timpul imbalsamat in parfum de primavara. Dar pentru el a fost important ca echipa sa iasa in oras de cateva ori pe luna, mancau la pranz impreuna, chiar gateau cu totii acolo, in bucataria noastra mica. Cand un proiect era finalizat cu brio, tot timpul petreceau. Dar nu doar atat. Mi-a spus ca pentru el a fost esential sa existe bucurie si in afara serviciului. De fapt, paradoxal, cele mai bune idei i-au venit stand la terase cu prietenii sau in concedii, chicotea hazliu cand imi povestea.

#5. Networking. Nu ar fi vandut firma daca nu incepea o discutie aparent banala cu niste tipi la un eveniment. Acestia doreau sa creeze o firma care sa uneasca puntile intre firme mari si cele mai mici sau medii, dar cu mare potential. Au ras, au vorbit o seara intreaga si trei luni mai tarziu semnau contractul de vanzare a firmei lui.

#6. Sa ramai modest si sa fii tu insuti. In timp ce povesteam cu el in bucatarie, remarcam ca abia de ai fi crezut ca acest baiat are mai mult de 10 € in buzunar. Si asta imi place cel mai mult in Austria, oamenii nu epateaza. Iar cei ce o fac si iti sar in ochi pe strada, de obicei nu sunt austrieci, ci turisti. Aici se pune mai mult accept pe ce e inauntru, pe cine esti si cine devii, decat pe ceea ce ai. Imi unge sufletul de bucurie sa vad asta in jurul meu. Imi mai spunea ca el a ramas acelasi, desi nu mai e acelasi. Dar nu uita de unde a plecat, inca mai tine minte cum e sa traiesti cu 30 € o saptamana intreaga si doar pentru ca acum contul lui e burdusit, nu inseamna pentru el altceva decat ca “e timpul acum sa ii ajut pe cei ca mine – eu cel de acum 4-5 ani” si ochii i-au sclipit de incantare.

#7. Idee versus actiune. Multi cred ca ideea face diferenta, de aceea isi petrec ani intregi, alteori o viata asteptand sa le pice ideea de milioane. Dar rareori este asa. “Si crede-ma ca am discutat despre asta cu mai toti CEO de success din lume, chiar si cu Steve Jobs. Conteaza mai putin sa avem o idee geniala, factorul determinant este cata munca depunem si cat de perseverenti suntem in a ne atinge visurile.” mi-a spus. Nicio firma mare nu a ajuns asa… peste noapte, cineva a crezut si a luptat zi si noapte, fara oprire pentru o idee, de obicei chiar simpla! AirBnB are la baza ideea de a inchiria camere sau apartamente, Steve a dorit, de fapt, ca fiecare sa aiba un calculator acasa, Amazon sa fie o librarie online, ca sa nu te  mai duci la magazin, cand ai nevoie de o carte etc. Niciuna dintre idei nu a fost revolutionara, dar firmele au devenit puncte de reper in toata lumea. Asa ca… actiunea zilnica si pilula de perseverenta sunt determinante!

Da, asa mi-am inceput saptamana aceasta. E o poveste adevarata ce mi s-a intamplat luni, la biroul nostru din Viena. Cum sa nu spui, sa urliiiiii cu toata bucuria: Muuuultumesc viata, caci imi pui in cale si in viata astfel de exemple, oameni cu principii si valori!!!

Sa ne amintim ca varsta este doar o variabila in viata noastra.

Sa nu o transformam in piatra de moara.

SURSA:explorimentez.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img