vineri, 29 martie, 2024

A fost construit un laser care poate identifica si distruge celulele canceroase

Distribuie:

Publicat:

O echipa de la Universitatea Arkansas a testat cu succes o metoda non-invaziva de tratament impotriva cancerului. Mai exact, oamenii de stiinta au reusit sa construiasca un laser care poate identifica si distruge celulele canceroase, noteaza descopera.ro, care citeaza Science Alert.

„Aceasta tehnologie are potentialul de reduce semnificativ evolutia metastazelor”, explica dr. Vladimir Zharov, autorul articolului in care este prezentata noua tehnica. Principiul din spatele acestei noi metode de combatere a metastazelor este unul relativ simplu: supraincalzirea celulelor canceroase pana in punctul in care acestea se extind si sunt distruse in acest proces.

„Utilizarea laserelor a revolutionat diagnosticarea si tratamentul (n.r. cancerului). Totusi, dimensiunile mari ale laserelor au impiedicat uzul medical al acestora la nivel medical” a declarat dr. Zaharov. Rezultatele par a fi promitatoare, „in cazul unui pacient am reusit sa distrugem 96% din celulele canceroase ale acestuia”, au scris cercetatorii in articol. Desi nu este primul laser folosit in acest scop, dr. Zaharov sustine ca echipa sa este prima care a reusit adaptarea acestei tehnologii pentru uzul medical uman. Trebuie precizat ca acest laser are un avantaj care ii asigura superioritatea fata de alte dispozitive asemanatoare. Mai exact, poate scana un litru de sange in doar o ora, mult mai rapid si eficient in comparatie cu alte dispozitive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img