joi, 25 aprilie, 2024

A fost descoperita o noua familie de antibiotice care poate distruge una dintre cele raspandite si periculoase bacterii

Distribuie:

Publicat:

O noua familie de antibiotice a fost descoperita in fragmente de sol, compusii naturali avand potentialul de a combate infectii bacterienerezistente la alte medicamente de acest tip, potrivit unui studiu realizat de cercetatori americani, publicat in Nature Microbiology, informeaza gandul.info, care citeaza bbc.com.

Testele realizate de cercetatori de la Rockefeller University din New York au aratat ca anumiti compusi numiti malacidine pot vindeca mai multe maladii grave provocate de bacterii care au devenit rezistente la alte antibiotice, inclusiv infectiile cu stafilococ auriu rezistent la meticilina. Expertii spun ca descoperirea lor ofera o noua speranta in ceea ce priveste antibioticele de noua generatie, mai ales in conditiile in care bolile rezistente la acest tip de medicamente reprezinta o amenintare globala.

In prezent, rezistenta la antibiotice provoaca aproximativ 700.000 de decese in lume. In sol se gasesc milioane de microorganisme care pot produce compusi potential terapeutici, inclusiv noi antibiotice.

Autorii noului studiu au utilizat o tehnica de secventiere a genelor pentru a analiza peste 1.000 de mostre de sol prelevate de pe teritoriul SUA. Astfel au descoperit malacidinele in mai multe mostre si s-au gandit ca ar putea fi un element important. Au testat acesti compusi pe soareci infectati cu stafilococ auriu rezistent la meticilina, animalele vindecandu-se de infectiile pe care le aveau pe piele.

In prezent, cercetatorii analizeaza modalitati de a imbunatati acest tratament, in speranta ca il vor putea administra pacientilor umani. Insa, avertizeaza acestia, mai este un drum lung pana la testele clinice pe subiecti umani.

Profesorul Colin Garner, de la institutul Antibiotic Research din Marea Britanie, a spus ca descoperirea unor noi antibiotice care sa trateze infectiile cu bacterii gram-pozitive, precum cele cu stafilococ auriu, este o veste buna, dar nu rezolva problema bolilor provocate de bacteriile gram-negative, a caror rezistenta la medicamente este in crestere. Aceste bacterii provoaca boli precum pneumonie, infectii ale pielii, ale sangelui si tractului urinar.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img