vineri, 19 aprilie, 2024

Adrian Nastase despre scritorii din puscarii

Distribuie:

Publicat:

Potrivit stiripesurse.ro,fostul premier Adrian Nastase trimite o serie de propuneri catre CSM  si Ministerul Justitiei, pentru o mai buna reglementare a muncii intelectuale a detinutilor. El insusi beneficiar de o reducere a pedepsei dupa ce a scris o carte in penitenciar, fostul lider PSD afirma ca este un moment potrivit pentru a clarifica unele inadvertente ale reglementarii.

“1. Principiul ca si munca intelectuala, nu numai cea fizica, poate duce la reducerea pedepsei ar trebui pastrat.

2. Este evident ca se impune insa un control mai atent al caracterului stiintific al lucrarii elaborate. Poate din partea unei structuri universitare, neutre. In niciun caz din partea procurorilor de sedinta, cu ocazia judecarii cererilor de liberare conditionata.

3. Ar trebui stabilita si o anumita limita rezonabila in ceea ce priveste numarul lucrarilor ce pot fi luate in calcul in aplicarea art. 96 din Legea 254/2013. Altfel, prin reducere la absurd, cineva care ar elabora 12 lucrari intr-un an, ar beneficia de reducerea cu 12 luni a pedepsei in anul respectiv.

4. Problema cea mai delicata este insa legata de eficienta acestei masuri. De obicei, „zilele castig” sunt luate in calcul pentru a putea depune cererea de liberare conditionata la Comisia din penitenciar. Urmeaza insa – fixarea termenului la judecatorie (2-4 saptamani); – redactarea hotararii (1-4 satamani); – redactarea contestatiei de catre parchet, aproape in toate cazurile de catre DNA (1-4 saptamani); – fixarea termenului pentru contestatie (2-4 saptamani). In acest fel, beneficiul celor 30 de zile castigate pentru o lucrare, se (poate) pierde prin procedura nestandardizata la nivelul judecatoriilor, sau prin termenele prelungite, datorate si gradului deosebit de incarcare cu dosare. Consider ca, asa cum exista termene de urgenta pentru procedurile de pierdere a libertatii, ar trebui sa existe, simetric, si proceduri accelerate pentru eventuala punere in libertate, proceduri si termene clare, ce ar trebui prevazute in noile reglementari”, scrie Adrian Nastase pe blog.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img