sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ai probleme cu somnul? 12 sfaturi ca sa adormi repede

Distribuie:

Publicat:

Adormi cu greutate? Te trezesti des pe timpul noptii? Ai cosmaruri sau vise ciudate? Te trezesti obosit? Indiferent cat dormi, ai senzatia ca nu te odihnesti destul? Te foiesti toata noaptea? Suferi de somnambulism? Din cauza problemelor cu somnul: va treziti cu greutate, va concentrati mai greu pe timpul zilei, simtiti nevoia de un stimulent cum ar fi cafeaua sau alcoolul? Ei, bine, problema poate fi rezolvata!

„Daca te regasesti în descrierile de mai sus, este evident ca ai o problema cu somnul. Din perspectiva psihologica, putem spune ca este foarte posibil sa suferiti de: anxietate, depresie, nevroza, probleme emotionale sau stres”, explica psihoterapeutul Constantin Cornea, pentru evz.ro.

Tot el ne explica ce trebuie sa facem în astfel de situații:

1. Controlul medical. Este foarte important pentru a putea exclude o afectiune medicala: o suferinta a ficatului, o suferinta de natura neurologica, cardiaca sau pulmonara.

2. Controlul psihologic. Este recomandat pentru a descoperi tulburarea psihologica ce nu va lasa sa atingeti relaxarea caracteristica somnului, cum ar fi: o tulburare depresiva, anxioasa, o trauma, mancatul obsesiv compulsiv, stresul, problemele emotionale, o relatie defectuoasa, o suprasarcina profesionala, lipsa prietenilor sau prieteni cu probleme, problemele de sanatate ale voastre sau ale celor dragi, problemele financiare. Oricare dintre cele enuntate, pot constitui probleme ce pot perturba somnul. Rezolvand afectiunea psihologica, problemele cu somnul se vor remedia si ele.

3. Controlul alimentatiei: ultima masa se ia cu minim doua ore înainte de culcare. Nu va culcați imediat dua ce ați mancat!

4. Controlul adictiilor: nu este recomandat sa consumati prea multa cafea pe timpul zilei, alcool în special seara sau alte alimente sau bauturi care stimuleaza activitatea în dauna relaxarii.

5. Sportul. De minim trei ori pe saptamana poate ajuta la relaxare musculara, oxigenare si îmbunatatirea starii generale, ceea ce poate duce la un somn de calitate.

6. Nutritionistul. Pentru ca greutatea corporala este un factor foarte important atunci cand vorbim de calitatea somnului. De aceea este bine sa va tratati la timp daca suferiti de: obezitate, supraponderabilitate, anorexie, bulimie.

7. Evaluarea familiei. Daca aveti neîntelegeri cu familia de origine, familia partenerului sau cu partenerul însusi. Daca nu gasiti solutii sa iesiti din acea situatie, iar supararea produsa este ciclica sau peste puterile voastre de suportabilitate, trebuie sa mergeti la psiholog pentru a cauta o solutie viabila.

8. Viata sexuala. Daca aveti o viata sexuala cu probleme: lipsa orgasmului, sau obtinerea cu greutate a orgasmului. Daca cerintele partenerului sunt peste puterile voastre pentru ca sunt prea provocatoare sau pentru ca sunt prea dese sau solicitante, încercati sa luati legatura cu un psiholog.

9. Amantul/a. Daca exista o astfel de persoana în viata voastra, problemele cu somnul pot fi date strict de aceasta situatie. De procesele de constiinta rezultate sau de dorinta de a lua o decizie, dar nu reusiti sa va dati seama care este cea potrivita. Solutia o reprezinta tot psihologul.

10. Evaluarea carierei. Un serviciu cu probleme, un program prelungit, o suprasarcina profesionala, neintalegerile cu seful sau colegii, lipsa de perspectiva, o activitate repetitiva, plafonarea, lipsa de motivatie, salariul nesatisfacator, mediul de lucru toxic, pot reprezenta probleme pentru care trebuie sa gasiti solutii înainte de a va îmbolnavi si fizic. si de aceasta psihologul reprezenta solutia corecta.

11. Evaluarea prieteniilor. Daca aveti prieteni toxici, care consuma alcool în exces, care se plang tot timpul, care au probleme mereu si tin sa vi le descrie. Sau sufera de o problema de natura psihologica sau psihiatrica, trebuie sa gasiti neaparat o solutie de iesire din acea situatie care va poate da viata peste cap. Pentru a va asigura ca evaluarea este corecta si pentru a gasi o solutie cat mai confortabila pentru voi, apelati la psiholog

12. Evaluarea hobby-urilor. Daca nu aveti un hobby, sau nu aveti timp pentru el, ori daca nu aveti cu cine sa îl împartasiti, poate fi reprezenta o problema de ordin psihologic ce va poate deregla.

„Pe scurt: problemele cu somnul pot avea cauza fizice sau psihologice. Daca aceste probleme se acutizeaza, se întind pe o perioada prea lunga, sau nu gasiti singuri solutii pentru a rezolva problema, apelati la medic si la psiholog. Astfel, va sigurati ca descoperiti adevaratele cauze ce duc la dereglarea somnului, dar si solutiile cele mai potrivite”, conchide psihoterapeutul Constantin Cornea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img