vineri, 19 aprilie, 2024

AJOFM Vaslui:IN ATENTIA ABSOLVENTILOR PROMOTIEI 2016

Distribuie:

Publicat:

Absolventii de liceu promotia 2016 se pot prezenta pentru inregistrare  ca persoana in cautarea unui loc de munca ca etapa prealabila si  obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj in intervalul 1 iulie – 29 august 2016.

Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002 absolventii trebuie sa se prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora isi au domiciliul in termen de 60 de zile de la absolvire. In cazul absolventilor de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile incepe pe 1 iulie, avand in vedere Ordinul nr. 4496/2015 al Ministerului Educatiei Nationale privind structura anului scolar 2015-2016 conform caruia “Cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 3 iunie 2016”.

In cazul persoanelor care  nu au situatia scolara incheiata la toate materiile (corigente ) acestea se vor prezenta tot in termen de 60 de zile de la data de 01 a lunii urmatoare promovarii examenului de corigenta. In acest sens adeverinta eliberata de institutia de invatamant va specifica  data promovarii examenului de corigenta.

In situatia in care un absolvent de liceu nu promoveaza examenul de  bacalaureat (indiferent daca s-a prezentat sau nu la acesta) acesta are  dreptul sa se prezinte la agentia de ocupare cea mai apropriata in intervalul  1 iulie – 29 august 2016.

Daca absolventii aflati in una din situatiile de mai sus nu se inregistreaza  in intervalul de 60 de zile de la absolvire (1 iulie – 29 august 2016), ei au  dreptul sa se prezinte pentru inregistrare ca persoane in  cautarea unui loc de munca dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de  somaj.
In vederea inregistrarii la agentiile de ocupare, absolventii trebuie sa prezinte :
– Act de identitate fotocopie si original;
– Certificat de nastere fotocopie si original;
– Act de studii fotocopie si original.
– Adeverinta eliberata de medicul de familie din care sa rezulte daca este ”apt de munca” sau    „ clinic sanatos”.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi este, potrivit Legii nr. 76/2002, o suma fixa lunara, acordata pe o perioada de 6 luni, in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR). Avand in vedere ca, in 2016, ISR-ul este tot 500 de lei (valoare stabilita inca din 2008), indemnizatia este de 250 de lei.

Absolventii pot beneficia de acest drept o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Nu beneficiaza  de indemnizatie de somaj absolventii care :
la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii  sau   participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentie;
nu s-au inregistrat in termen de 60 zile de la absolvire;
 la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
 la data solicitarii dreptului au raporturi de munca;
absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie  care, la data solicitarii dreptului,au promovat concursul national de rezidentiat  pe locuri sau pe posturi.

Absolventii promotiei 2016, inregistrati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocupare Fortei de Munca Vaslui pot beneficia, mod gratuit, de:
–    informare si consiliere profesionala;
–    mediere pentru identificarea unui loc de munca;
–    formare profesionala gratuita prin programe care asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea, specializarea;
–    facilitati financiare.

De asemenea, conform Legii nr. 76/2002, angajatorii sunt stimulati sa angajeze pe durata nedeterminata absolventi promotia 2016.

Conform art. 80 din Legea nr.76/2002,angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a)    o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii – pentru absolventii ciclului inferior liceului si scolilor de arte si meserii;
b)    o suma egala cu 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii – pentru absolventii de liceu si postliceala;
c)    o suma egala cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta , in vigoare la  data incadrarii – pentru absolventii de invatamant superior.
Daca angajatorii incadreaza absolventi din randul persoanelor cu handicap, primesc lunar sumele prevazute, pe o perioada de 18 luni.
Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca cu absolventii cel putin 18 luni de la data incadrarii.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img