vineri, 26 aprilie, 2024

AJOFM Vaslui : Prime acordate somerilor

Distribuie:

Publicat:

Somerilor carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj si se angajeaza cu norma intrega, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita, si dupa caz, reactualizata conform legii.

Somerii inregistrati la AJOFM Vaslui, de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii, beneficiaza de prima de activare in valoare de 500 de lei.

Persoanele inregistrate  ca someri la AJOFM Vaslui si care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu sau resedinta, pot beneficia de o prima de incadrare, neimpozabila. Cuantumul primei se calculeaza la 0,5lei/km, dar nu mai muld de 55 lei-zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca. Prima de incadrare se acorda pe o perioada de 12 luni.

Persoanele inregistrate  ca someri la AJOFM Vaslui, care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliu sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul ori isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitati invecinate acesteia pot beneficia de o prima de instalare, neimpozabila, destinata stimularii incadrarii in munca, asigurarii cheluielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta, si/sau pentru reintregirea familiei, dupa caz.
Prima de instalare se acorda diferentiat astfel:
Prima de instalare se acorda astfel:
a) 12.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri la ajofm Vaslui si care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta;
b) 15.500 lei pentru persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta, in situatia in care sunt insotite de membrii familiei in sensul Legii 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, iar in cazul familiei monoparentale, in situatia in care sunt insotite de copilul sau copiii aflati in intretinere.
In cazul in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma de 12.500 lei iar celalalt va primi o prima de instalare in cuantum de 3.500 lei.
Prima de instalare se acorda in doua transe, astfel:o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalarii; o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prima de incadrare si prima de instalare nu se cumuleaza.
Primele de mobilitate (de instalare si de instalare) se acorda persoanelor care au domiciliul sau resedinta ori isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in zonele prevazute in PLANUL NATIONAL DE MOBILITATE.

Persoanele inregistrate ca someri la AJOFM Vaslui, care se incadreaza in munca intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respeciva sau in localitati invecinate acesteia, beneficiaza de o prima de relocare, neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 lei. Prima de relocare se acorda persoanelor a caror venituri nete lunare realizate de catre acestea  in situatia in care sunt persoane singure sau impreuna cu familile acestora nu depasesc suma de 5000 lei/luna. Beneficiaza de prima de relocare persoanele care se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Prima de relocare nu se cumuleaza cu prima de activare, cu prima de incadrare sau cu prima de instalare.

Informatii suplimentare se pot obtine de la sediul AJOFM Vaslui, strada Spiru Haret, nr.5, telefon 0235/318.184, email: vaslui@ajofm.anofm.ro .

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img