joi, 28 martie, 2024

Ajutor de deces majorat din nou in 2018

Distribuie:

Publicat:

Traiul de viata este scump pentru majoritatea oamenilor. Descesul unei persoane dragi nu scuteste pe nimeni de taxele si platile pe care trebuie sa le achite. Orice organizare de inmormantare necesita bani. Suma stabilita oferita de stat ca ajutor de deces este un sprijin financiar de care au nevoie toate familile indoliate.

Serviciile funerare prestate de firmele specializate de pompe funebre vin ca un ajutor pentru a organiza si pregati fiecare detaliu, pentru a oferi un ramas bun persoanei decedate care se desparte de cei dragi.

Anul 2018 aduce noi reglementari legislative in ce priveste majorarea de acordare a ajutorului de deces. Cele mai multe schimbari importante sunt cu referire la cuantumul majorat substantial, modalitatea si termenul de acordare al acestuia.

Cuantumul de ajutor de deces in 2018 intra in vigoare cu data de 6 Ianuarie 2018. Valoarea ajutorului de deces este estimata la 4.162 de lei oferita in cazul asiguratului sau a pensionarului. Suma oferita este cu 1.031 de lei mai mult fata de anul precedent.

Valoarea ajutorului de deces estimata in cazul unui membru de familie al asiguratului sau a pensionarului este de 2.081 de lei. Suma oferita fata de anul 2017 este cu 515 lei in plus.

Reglementarea a fost impusa prin Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018.

Ajutorul de deces din acest an prin modificarile de lege aduse de OUG nr. 103/2017 in Legea nr. 263/2010 s-a hotarat sa nu se mai acorde de catre angajator. 

Ajutorul de deces se ofera de catre:

– Institutia care gestioneaza bugeul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului sau al unui membru din familie al acestuia.
– Casa teritoriala de pensii ofera ajutor in cazul decesului pensionarului sau a unui asigurat sau al unui membru de familie a acestuia. Aceste declaratii sunt prevazute in art. 6 alin.(1) pct.I, II si IV si alin.(2).

Beneficiul ajutorului de deces este oferit unui singur membru de familie al decedatului sau unei persoane care aduce dovada ca a suportat cheltuielile de inmormantare.

Ajutorul de deces se achita in termen de 3 zile lucratoare de la solicitare. Potrivit informatiilor date de catre CNPP solicitantul trebuie sa prezinte actele necesare pentru a primi ajutorul de deces, iar pe langa actele cerute este necesara o cererere pentru aordarea ajutorului de deces.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img