joi, 28 martie, 2024

Alerta. Al doilea caz de meningita meningococica in cateva zile. Cine este pacienta

Distribuie:

Publicat:

Autoritatile medicale sunt in alerta. In Romania a aparut un al doilea caz de meningita meningococica in decurs de cateva zile.

Dupa tragedia de la Colegiul Gheorghe Lazar din Bucuresti, de aceasta data, o adolescenta de 16 ani prezinta simptomele bolii. Fata care s-a intors de curand din Italia, este internata intr-un spital din Botosani si primeste tratament cu antibiotice.

Starea adolescentei de 16 ani este deocamdata stabila – anunta autoritatile sanitare. Primele teste facute in cazul ei au indicat o alta forma de meningita decat cea care a ucis-o in doar 8 ore – pe eleva de 18 ani de la colegiul national Gheorghe Lazar din Bucuresti.

Riscurile sunt insa totusi mari si din acest motiv doctorii care o au in grija pe fata au cerut analize suplimentare – care urmeaza sa fie facute la un laborator din Iasi.

Analizile urmeaza sa indice cat de grava este situatia si daca autoritatile sanitare ar trebui sa ridice gradul de alerta. Pentru ca fata a venit din Italia – cu avionul – Directia de Sanatate Publica Botosani a cerut lista pasagerilor pentru a-i anunta de situatie iar in cazul in care oamenii prezinta simptomele bolii sa mearga de urgenta la medic.

Irina Alecu, epidemiologul sef al DSP Botosani: “Fata este stabila, nu a necesitat transfer catre o unitate medicala de grad superior, nu a pus probleme deosebite. In cazul ei s-au instituit toti pasii necesari. Au fost identificati apropiati din familie si au primit chimioprofilaxie, s-a anuntat anturajul, ea este izolata in spital, toate sectiile de infectioase sunt alertate daca apar persoane care ar prezenta simptome si ar avea contact cu ea.”

Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii: “Este tratata cu antibiotice si este bine in acest moment. Sper sa nu creasca numarul de cazurri. Tot meningita meningococica, dar nu acest tip. Tipul acelei meningite  din care a decedat acea tanara din pacate este foarte rar, avem 2-5 cazuri pe an.”

Ministerul Sanatatii a anuntat luni ca deocamdata nu se impune introducerea unui vaccin obligatoriu pentru meningita.

Tanara de 18 ani de la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti – care a murit zilele trecute – a fost rapusa de o forma a bolii cu o evolutie fulminanta. Insa, cazurile de meningita care duc la deces – sunt rar intalnite la noi in tara. Autoritatile vorbesc doar de cateva intr-un an.

Meningita este o infectie a membranelor care inconjoara maduva spinarii si creierul. Netratata la timp, boala poate avea o evolutie imprevizibila si – in cazurile cele mai grave – poate provoca septicemie si leziuni permanente ale nervilor si creierului.

Exista situatii in care meningita meningococica este imposibil de tratat si din acest motiv autoritatile sanitare recomanda pacientilor sa mearga la medic de la primele simptome.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img