miercuri, 24 aprilie, 2024

ALERTA IN ROMANIA! Sute de pasari gasite moarte in judetul Constanta

Distribuie:

Publicat:

Aproximativ 250 de pasari salbatice au fost descoperite moarte in ultima saptamana in mai multe zone ale judetului Constanta, probele fiind trimise la analize pentru a se stabili cauza mortii. In ultimele luni, in judetul Constanta, au fost confirmate 35 de cazuri de gripa aviara.

Potrivit unui comunicat al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, in perioada 30 ianuarie – 5 februarie au fost prelevate 249 de probe de la cadavre ale unor pasari salbatice. Pasarile au fost gasite in zonele Portul Tomis Constanta, Dana zero a Portului Constanta, Dana 12 a portului, Poarta 1 Siloz, in Mamaia, Eforie Sud, Venus, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche, probele fiind trimise la laborator pentru efectuarea de analize.

In urma analizelor, va fi stabilita cauza mortii si daca pasarile aveau gripa aviara.

Reprezentantii DSVSA au precizat ca, pana in prezent, in judetul Constanta gripa aviara a fost confirmata la 35 de pasari salbatice. Masurile dispuse de ANSVSA dupa declararea focarului de gripa aviara din 28 noiembrie 2016 raman in vigoare.

Astfel, toate pasarile trebuie tinute in locuri inchise pentru a impiedica venirea in contact cu pasarile salbatice. De asemenea, la intrarea si iesirea din gospodarii sau ferme se vor respecta conditiile de biosecuritate: limitarea accesului in curtea pasarilor la o singura persoana si asigurarea mijloacelor de protectie pentru interzicerea accesului si contactului cu pasarile salbatice. Autoritatile au mai interzis ca pasarilor de curte sa li se dea apa din lacuri sau balti, precum si transportul pasarilor, oualor, carnii si cadavrelor de pasari, dar si targurile, pietele si expozitiile.

Proprietarii de pasari trebuie sa informeze autoritatile in cazul aparitiei unor semne de boala sau mortalitate, urmand sa fie anuntat in regim de urgenta medicul veterinar sau DSVSA Constanta. O alta masura este intensificarea supravegherii pasarilor salbatice, in special a pasarilor de apa si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave, daca este necesar cu cooperarea vanatorilor si a ornitologilor si raportarea cazurilor de pasari moarte autoritatilor competente.

Durata masurilor aplicate in zona de protectie este de 30 zile de la data ultimului caz pozitiv inregistrat la pasari salbatice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img