marți, 16 aprilie, 2024

Alimente bogate in estrogen, pe care ar trebui sa le consumi mai des

Distribuie:

Publicat:

Estrogenii sunt un grup de hormoni care se pot gasi si la femei si la barbati. De obicei sunt gasiti intr-o cantitate mult mai mare la femei decat la barbati. Acest hormon este un principal factor in comportamentul unei femei. Estrogenul este vital deoarece are multe roluri si functii in corpul uman. Estrogenii ajuta la regularea ciclului menstrual si nu numai: ajuta si la reglarea tractului reproductiv, cel urinar, sistemul cardiovascular, functionarea oaselor, sanatatea pielii si a parului. Care este cea mai simpla metoda de a ne asigura ca avem cantitatea necesara de estrogen in corp? Consumand alimente bogate in estrogen. Acest lucru nu ar trebui sa fie foarte greu, nici pentru cea mai ocupata persoana care nu are timp sa se informeze, deoarece exista multe alimente bogate in estrogen. Cateva dintre acestea sunt urmatoarele:

Alimente bogate in estrogen: Seminte

1. Seminte de in
Semintele de in sunt considerate unele dintre cele mai bune surse de estrogen si ocupa un loc important in lista de alimente care contin fitoestrogen. Acestea contin de trei ori mai mult fitoestrogen decat boabele de soia.

Cum sa le incluzi in dieta ta? Semintele de in pot fi servite cu iaurt, ovaz sau cu cerealele de la micul dejun. De asemenea, pot fi adaugate in prajituri si briose inainte sa fie puse la copt.

2. Seminte de susan
Aceste seminte sunt foarte bogate in hormoni care ajuta la echilibrarea nivelului de estrogen din corpul unei femei. De asemenea, semintele de susan sunt bogate in fibre dietetice si vitamine si minerale.

Cum sa le incluzi in dieta ta? Daca vrei sa incluzi acest tip de seminte in dieta ta, metoda cea mai recomandata este sa faci o pasta din ele. Aceasta pasta are si un nume, tahini, si poate fi folosita si ca un sos. Poti adauga semintele si in supe sau salate.

Alimente bogate in estrogen: Produsele din soia

3. Soia
Soia este una dintre cele mai bune surse de estrogen. Contine anumiti fitoestrogeni, care se numesc iszoflavoni. Pastaile de soia verzi sunt extrase dintr-o planta de soia care poate afecta nivelul estrogenului.

Cum sa o incluzi in dieta ta? Soia este servita cel mai bine prajita. Poti consuma cateva alune de soia de-a lungul zilei pentru potolirea poftei de mancare.

4. Lapte de soia
Laptele de soia este o alta sursa extrem de bogata in fitoestrogeni. Poate fi folositoare mai ales cand este acea perioada a lunii si durerile menstruale iti ameninta planurile. Acest lucru este datorat faptului ca laptele de soia regleaza nivelul de estrogen din corpul tau.

Cum poti sa-l incluzi in dieta ta? Laptele de soia poate fi gasit in magazine cu usurinta, il poti consuma ca o gustare la mijlocul zilei. De asemenea, il poti inlocui la micul-dejun cu laptele de vaca.

5. Iaurtul de soia
Este facut din lapte de soia, ceea ce il face o sursa buna de fitoestrogeni.

Cum sa-l incluzi in dieta? Iaurtul de soia poate fi mancat asa simplu, sau pe langa alte feluri de mancare. De asemenea, poti adauga fructe si nuci pentru o gustare sanatoasa.

6. Tofu
Versiunea din soia a branzei de vaci, tofu este facut din laptele de soia. Acest ingredient ajuta la reglarea nivelurilor de estrogen din corp.

Cum sa-l incluzi in dieta? Tofu este un aliment care poate fi folosit in supe si salate. De asemenea, poti sa mananci branza de tofu cu alte legume, la preferinta ta.

Alimente bogate in estrogen: Nuci

7. Fistic
Fisticul contine cea mai mare cantitate de fitoestrogen dintre toate nucile.

Cum sa-l incluzi in dieta? Alunele de fistic pot fi mancate crude sau coapte. Le poti adauga intr-un mix de alune si consuma ca o gustare in timpul zilei.

8. Nuci
Nucile sunt bogate in fitoestrogen si proteine, omega-3 si alti nutrienti esentiali.

Cum sa le incluzi in dieta? Le poti taia si adauga in salate sau le poti manca cu alte fructe, inghetata, sau iaurt. De asemenea, le poti manca simple sau cu impreuna cu alte soiuri de nuci.

9. Alune
Alunele sunt consumate de majoritatea persoanelor deoarece sunt la indemana oricui. Acestea sunt o sursa foarte buna de fitoestrogen.

Cum sa le incluzi in dieta? Alunele pot fi adaugate in salata sau le poti manca crude sau cu unt de arahide.

Alimente bogate in estrogen: Fructe uscate

10. Caise uscate, curmale, prune uscate
Toate acestea sunt o gustare sanatoasa pentru orice iubitor de fructe. Sunt bogate in fitoestrogeni si fibre. Procesul de uscare a acestor fructe ajuta la cresterea nivelului de fitoestrogeni, vitamine si minerale.

Cum sa le incluzi in dieta? Fructele uscate sunt extrem de sanatoase, dar si gustoase in acelasi timp. Le poti manca ca pe o gustae in timpul zilei sau intre mese.

Alimente bogate in estrogen: Zarzavaturi

11. Lucerna
Lucerna este cea mai buna alegere daca vrei sa-ti imbunatatesti nivelul de estrogen. Nu are multi carbohidrati si nici calorii si este extrem de sanatoasa.

Cum sa o inlcuzi in dieta? Poate fi pusa in salate, supe sau sandvisuri pentru un plus nutritional in alimentatia ta.

12. Muguri de fasole
Acestia sunt o sursa extraordinara de fitoestrogeni, de asemenea si de alti nutrienti precum fierul, vitamina B si alte fibre.

Cum sa ii incluzi in dieta? Mugurii de fasole pot fi mancati cruzi sau fierti sau ii poti adauga in salate si supe.

13. Fasole verde
Aceasta are foarte putine calorii si e bogata in nutrienti. Fasolea verde e o sursa buna de fier si poate ajuta la imbunatatirea fertilitatii unei femei.

Cum sa o incluzi in dieta? Fasolea verde poate fi gatita si mancata cu orez sau in multe alte moduri alaturi de alte legume.

Alimente bogate in estrogen: Fructe

14. Piersici
Aceste fructe delicioase sunt bogate in fitoestrogeni si au foate multi nutrienti esentiali. Piersicile pot ajuta la prevenirea cancerului, accidentelor vasculare cerebrale si alte boli ale inimii.

Cum sa le incluzi in dieta? Piersicile sunt extrem de gustoase si pot fi mancate crude sau pot fi servite in deserturi.

15. Capsuni
Atunci cand vorbim despre fructe bogate in estrogen, capsunile ocupa un loc foarte important. Aceste fructe au nivelul de fitoestrogeni foarte ridicat si nu numai, au si alte beneficii care ajuta la intretinerea unei pieli sanatoase, mentin nivelul de energie ridicat si scad riscul de obezitate.

Cum sa le incluzi in dieta? De cele mai multe ori capsunile sunt mancate crude, dar le poti consuma si cu iaurt, clatite sau ovaz. De asemenea iti poti face si un smoothie sanatos cu usurinta, folosindu-le alaturi de alte fructe.

Alimente bogate in estrogen: Legume

16. Fasole alba
Acest tip de fasole este foarte sanatoasa. Fasolea alba este bogata in fitoestrogeni, fibre si alti nutrienti cum ar fi fierul si calciul. De asemenea, ajuta la echilibrarea nivelului de estrogen in corp.

Cum sa o incluzi in dieta? Sunt foarte multe moduri in care te poti bucura de aceste legume. Le poti fierbe si adauga in salate sau sa le gatesti ca pe o pasta.

17. Fasole neagra
Fasolea neagra este atat de sanatoasa incat o poti consuma in fiecare zi. Poate ajuta la procesul de fertilitate al oricarei femei deoarece este bogata in fitoestrogeni. De asemenea, este o sursa foarte bogata de proteine, fibre, antioxidanti si alte vitamine si minerale.

Cum sa o incluzi in dieta? Fasolea neagra este delicioasa atunci cand este adaugata in salate si supe.

Alimente bogate in estrogen: Bauturi

18. Vinul rosu
Aceasta bautura contine un anumit tip de fitoestrogeni numiti resveratrol care ajuta la cresterea nivelului de estrogen in corp si reduce riscul bolilor cardiovasculare atunci cand este baut cu moderatie.

Cum sa-l incluzi in dieta? Te poti bucura de vinul rosu asa cum este el sau alaturi de un snack usor cum ar fi alunele prajite. De un lucru trebuie tinut cont, trebuie sa-l bei cu moderatie. Doctorii nu recomanda mai mult de doua pahare pe zi pentru barbati si un pahar de vin pe zi pentru femei.

Alimente bogate in estrogen: Ierburi

19. Usturoi
Usturoiul este foarte bogat in isoflavone si asigura multe beneficii sanatoase. Este cunoscut pentru ajutorul in reducerea colesterolului si prevenirea bolilor de inima si a cancerului.

Cum sa-l incluzi in dieta? Il poti taia si adauga in supe, salate si paste pentru a-i da felului tau de mancare o aroma mai puternica.

Alimente bogate in estrogen: Cereale

20. Painea cu cereale
Aceasta contine un fitoestrogen numit lignanic. Aceasta categorie include cereale ca ovazul, orzul, graul si secara.

Cum sa o incluzi in dieta? Painea cu cereale este un aliment foarte comun si des gasit in orice dieta. O poti folosi cu usurinta atunci cand iti faci sandvisuri sau sa o mananci cu unt de arahide sau branza. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img