vineri, 29 martie, 2024

Alimente care contin mult fier

Distribuie:

Publicat:

Fierul este un mineral esential pentru organism, avand in vedere ca are un rol important in transportul oxigenului prin tot corpul. Lipsa lui duce la o stare de oboseala si moleseala frecventa (anemia). La polul opus, o cantitate prea mare de fier in organism poate provoca probleme la nivelul inimii si al ficatului, insa acesta este un caz mai rar intalnit.

Pentru a avea un stil de viata sanatos si echilibrat, afla ce alimente contin fier si care este doza optima!

Ficatul

Ficatul reprezinta una dintre cele mai bune surse de fier. 100 g din acest produs chiar depaseste doza zilnica de fier, de aceea este indicat sa il consumi in cantitati mici. Poti sa pregatesti o multime de preparate delicioase in care sa introduci si ficat. Iti recomandam sa incerci un preparat in vin la cuptor si pate de casa.

Boabele de soia

Daca nu stii ce alimente contin fier, afla ca te poti baza pe soia. Desi prin fierbere ele isi vor pierde din calitati, vor detine in continuare o doza optima de fier in compozitia lor. De exemplu, tofu contine 4,5 mg de fier, iar tempehul (un amestec din boabe intregi de soia si alte cereale) are 2,7 mg de fier.

Ciocolata neagra

Unul dintre motivele pentru care este indicat sa consumi ciocolata neagra (cu continut mare de cacao) in locul altor sortimente este pentru ca aceasta contine mai mult fier. In plus, ea are in compozitie antioxidanti si mult mai putin zahar, ceea ce este benefic pentru sanatatea si silueta ta.

Stridii

Si stridiile se adauga listei alimentelor ce contin fier, asa ca merita sa te rasfeti din cand in cand cu diferite preparate. O singura stridie de dimensiune medie contine intre 3 si 5 mg de fier. Mai mult decat atat, se spune despre ele ca sunt aliatul pasiunii si ca reusesc sa condimenteze orice partida de dragoste, numarandu-se printre cele mai bune afrodiziace naturale.

Spanac

Faptul ca spanacul este unul dintre cele mai sanatoase alimente nu credem ca mai reprezinta o surpriza pentru tine. El alcalinizeaza organismul, ferindu-te astfel de boli, si contine antioxidanti care au rolul de a proteja organismul de actiunea radicalilor liberi.

Fasolea

O alta sursa excelenta de fier este fasolea, care contine intre 3 si 7 mg la o cana,in functie de soi. Posibilitatile de preparare sunt nelimitate, asa ca vei gasi o multime de idei prin care sa o introduci in alimentatia ta.

Semintele de dovleac

Beneficiile semintelor de dovleac nu ar trebui subestimate, avand in considerare faptul ca sunt unele dintre cele mai sanatoase gustari. O cana de seminte de dovleac contine peste 2 mg de fier. Ca sa nu mai mentionam ca sunt minunate atunci cand adaugate in salate, briose sau iaurt.

sursa: divahair.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img