joi, 28 martie, 2024

Alimente care iti intaresc sistemul imunitar in sezonul rece

Distribuie:

Publicat:

Si cum poti face asta mai bine decat cu ajutorul unor alimente sanatoase pentru organismul tau? Iata ce alimente care iti intaresc sistemul imunitar poti consuma si tu! Ce alimente care iti intaresc sistemul imunitar poti include in dieta din sezonul rece?

Citrice si alte alimente bogate in vitamina C

Specialistii in nutritie si sanatate recomanda consumul alimentelor cu un continut bogat de vitamina C. Citricele sunt primul lucru care ne vine in cap atunci cand cineva mentioneaza vitamina C, insa exista si alte alimente care te pot ajuta sa combati la fel de eficient racelile. Printre acestea se numara legumele cu frunze verzi, ardeii grasi, papaya si varza de Bruxelles. De fapt, vitamina C exista in atat de multe alimente, incat nu este nevoie sa iei suplimente decat daca iti recomanda un medic. 

Alimente bogate in zinc

Aportul de zinc este esential pentru functionarea corecta a sistemului imunitar. De fapt, studiile au ajuns la concluzia ca nivelul redus de zinc este asociat cu un numar scazut de celule albe, celule care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. De asemenea, zincul poate preveni aparitia racelilor si poate reduce durata si severitatea simptomelor comune ale racelii. Cu alte cuvinte, daca mananci alimente ce contin zinc, poti sa-ti ajuti organismul sa ramana sanatos.

Zincul se regaseste in iaurt, carne de pasare, mazare si fasole. Si semintele de dovleac reprezinta o sursa excelenta de zinc.

Probiotice

Probioticele primesc destul de multa atentie in ultima vreme si este si normal, avand in vedere ca reprezinta surse importante care combat infectiile. In general, intestinul este acompaniat de microbiom, adica de o comunitate de bacterii care au o relatie reciproc avantajoasa cu gazda. Microbiomul comunica cu restul corpului si are numeroase functii de protectie, metabolice si imunologice, una dintre acestea fiind sa stimuleze lupta impotriva germenilor sistemului imunitar. Din cauza faptului ca o mare parte din sistemul imunitar este localizata in intestin, este recomandata administrarea zilnica de alimente bogate in probiotice. Printre acestea se numara iaurtul, branza de vaci, kefirul, supa miso si legumele fermentate precum kimchi si varza. Acestea dau o doza substantiala de bacterii benefice direct in tractul digestiv, unde pot lucra impreuna cu microbiomul pentru a intari sistemul imunitar.

Exista multe modalitati prin care poti introduce aceste alimente in dieta ta, fie ca le prepari sau ca le consumi crude. Insa apeleaza la ajutorul lor pentru a trece sanatoasa prin sezonul rece!

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img