joi, 28 martie, 2024

Alimente care lupta impotriva ficatului gras

Distribuie:

Publicat:

Ficatul joaca un rol foarte important in descompunerea si eliminarea grasimilor din organism. Uneori, acest proces al metabolismului se deregleaza si grasimile se acumuleaza in celulele ficatului, care nu vor mai functiona corect. Boala are o frecventa mai mare in cazul persoanelor care sufera de obezitate, diabet sau hipertensiune.

Statisticile estimeaza ca pana la 20% dintre adulti au „ficat gras”, insa numarul lor ar putea fi mai mare, pentru ca steatoza nu da, de obicei, niciun fel de simptome si este diagnosticata doar la analizele de rutina.

Daca exista, simptomele sunt vagi: oboseala, rezistenta scazuta la efort, usoara durere in zona ficatului. Testele sanguine pot semnala valori crescute ale unor enzime hepatice atunci cand in ficat se acumuleaza grasimi, iar o ecografie abdominala va arata un ficat marit in dimensiuni. Un diagnostic cert se poate pune doar dupa efectuarea unei punctii hepatice.

Pentru a ingriji ,,ficatul gras”, este important sa se evite consumul de alcool si sa se adopte un regim alimentar cat mai sanatos posibil, bazat pe alimente naturale.

Daca este descoperita la timp si daca obiceiurile alimentare s-au imbunatatit, afectiunea este reversibila. Iata care sunt cele mai bune alimente pentru combaterea ficatului gras!

Fructe de tamarind

Tamarindul este unul dintre cele mai bune fructe pentru a lupta impotriva ficatului gras. Acest fruct tropical, cultivat preponderent in India si America Centrala, este delicios si ofera un aport nutritiv important. El este bogat in fibre si ajuta la imbunatatirea digestiei in timp ce elimina excesul de grasimi. Totodata, acizii nesaturati din tamarind actioneaza ca un decongestionant si protector pentru ficat.

Pentru a beneficia de toate beneficiile fructului, se realizeaza o infuzie din 20 de frunze de tamarind si 1 litru de apa. Se pune apa la fiert si se adauga frunzele de tamarind. Se lasa amestecul la infuzat timp de 30 de minute.

Ceaiul se poate consuma atat rece cat si cald, iar pentru o aroma placuta se poate adauga si o lingura de miere. Infuzia de tamarind se poate bea in orice moment al zilei.

Legume uscate

Consumul de legume uscate este un remediu eficient impotriva ficatului gras si pentru a pierde in greutate, deoarece acestea contin proteine si sunt sarace in calorii. Datorita continutului ridicat de fibre, legumele reduc nivelul de colesterol, un alt factor de risc pentru ficatul gras. O jumatate de cana de legume uscate pe zi este suficienta, mai ales daca suferi de diabet.

Capsuni

Detoxifierea organismului este o modalitate excelenta pentru a reduce efectele ficatului gras. Astfel, consumul de capsuni este ideal pentru curatarea organismului, datorita continutului ridicat in fibre. De asemenea, capsunile sunt bogate in vitamina C si intaresc astfel sistemul imunitar, in timp ce acizii organici previn acumularea de grasime.

Capsunile se pot manca ca atare, cu iaurt slab, in salate sau impreuna cu cereale.

Lamaia

Lamaia este un aliment plin de virtuti nutritionale, fiind bogata in vitamina C si antioxidanti care previn mai multe boli.

Un remediu cunoscut si extrem de eficient pentru ficatul gras este apa cu lamaie, care lupta impotriva ficatului gras si stimuleaza digestia. Desi lamaia este acida, ea devina alcalina in corpul nostru, ceea ce inseamna ca regleaza nivelul pH-ului. Se bea in fiecare dimineata cate un pahar de apa calduta in care s-a stors sucul unei lamai.

Spanac

Din categoria legumelor verzi, spanacul nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie. Datorita continutului sau ridicat de fibre, consumul de spanac este ideal pentru un tranzit intestinal flexibil. In plus, acidul folic regleaza functiile ficatului si rinichilor.

Pentru ca spanacul este bogat in clorofila, el absoarbe si elimina grasimile si toxinele din ficat.

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img