vineri, 26 aprilie, 2024

Alimentele care nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie

Distribuie:

Publicat:

De cate ori nu ti-ai propus ca, odata cu inceperea noului an, sa ajungi mai des la sala, sa mananci mai sanatos sau sa fii mai organizata? De multe ori insa, planul esua dupa doar cateva saptamani. Pentru a nu mai cadea prada ispitei, ti-am pregatit o lista cu alimente sanatoase care nu trebuie sa lipseasca din bucataria ta!

1. Fructe si legume. Cu siguranta nu e nicio noutate faptul ca trebuie sa consumi cat mai multe fructe si legume. Insa, beneficiile lor sunt atat de importante asupra organismului, incat pur si simplu nu le putem ignora. Sunt pline de vitamine, minerale si nutrienti care vor avea grija de sanatatea ta si te vor tine departe de bolile de inima, diabet sau obezitate. A manca sanatos nu inseamna doar sa consumi cateva frunze de salata. Descopera multitudinea de fructe si legume, combina-le in diverse feluri de mancare si ai grija sa le variezi mereu pentru a evita monotonia. Iti poti incepe dimineata cu un smoothie pentru un boost de energie sau alege sa adaugi la traditionala omleta si legume precum ciuperci, rosii, ardei sau avocado, noteaza elle.ro.

2. Iaurt grecesc. Iaurtul grecesc este o sursa nemaipomenita de proteine si de nutrienti esentiali precum calciu si potasiu. Unul dintre principalele beneficii ale acestuia este faptul ca imbunatateste digestia si combate constipatia. Iaurtul grecesc contine de doua ori mai multe proteine decat un iaurt normal, ceea ce inseamna ca te vei simti satula pentru o perioada mai indelungata de timp. De asemenea, fiind bogat in potasiu, ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase si previne sansele de a dezvolta hipertensiune. Adaugandu-i cateva fructe proaspete sau seminte se poate transforma in gustarea ideala, sau alege sa il mananci la micul dejun cu fulgi de ovaz.

3. Nuci. Studiile arata ca persoanele care consuma zilnic nuci, fie ca e vorba de migdale, caju sau fistic sunt mai slabe si au sanse mai mici sa dezvolte boli cardiovasculare decat cele care le evita. Nucile sunt o sursa excelenta de fibre, scazand nivelul colesterolul rau din sange si prevenind aparitia diabetului zaharat de tip 2. Printre alte beneficii pe care le au asupra sanatatii se numara si capacitatea de a preveni un atac vascular cerebral, de a proteja oasele si dintii, de a ameliora bolile de stomac, de a creste imunitatea si de a ajuta la detoxifiere. Sunt insa si bogate caloric, asa ca oricat de sanatoase ar fi, nu trebuie sa consumi mai mult de un pumn de nuci zilnic.

4. Ulei de masline extravirgin. Este folosit inca din Antichitate datorita proprietatilor sale nutritionale benefice pentru sanatatea organismului. De asemenea, este cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate si este alimentul de baza din dieta mediteraneana. Datorita acizilor grasi si a antioxidantilor din componenta sa, unul dintre beneficiile utilizarii uleiului de masline extravirgin este acela ca previne aparitia bolilor de inima. Totodata joaca un rol important in stimularea secretiei bilei si a hormonilor pancreatici si previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita.

5. Cereale integrale. Conform cercetarilor, consumul zilnic a cel putin 48 de grame de cereale integrale amelioreaza sanatatea in mod vizibil, reducand riscul bolilor cardiovasculare sau al cancerului, dar si al mortalitatii premature. Cercetatorii de la Universitatea Harvard din Boston au constatat ca persoanele care consuma 70 de grame de cereale integrale pe zi au un risc de mortalitate cu 22% mai mic fata de cele care nu consuma in mod normal aceste alimente. Sunt extrem de bogate in fibre, ameliorand astfel digestia, in nutrienti precum niacina, riboflavina sau acid folic care mentin sanatatea sistemului nervos, au o cantitate considerabila de fier, magneziu si seleniu si ajuta la oxigenarea sangelui. De asemenea, prelungesc senzatia de satietate, asa ca sunt ideale atunci cand vrei nu doar sa mananci sanatos, ci si sa scapi de cateva kilograme in plus. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img