joi, 25 aprilie, 2024

Alimentul care scade tensiunea

Distribuie:

Publicat:

Specialistii in nutritie spun ca dovlecelul poate fi o solutie naturala in scaderea tensiunii arteriale, datorita continutului ridicat de potasiu. "Leguma este bogata in vitaminele C si E, beta si alfa-caroten, antioxidanti ce protejeaza organismul impotriva cancerului de prostata. In plus, dovlecelul scade riscul aparitiei maladiilor cardiovasculare, deoarece previne formarea placilor de ateron si creste rezistenta corpului impotriva racelii si gripei", spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist, scrie gandul.info.

De asemenea, leguma contine 0,35 miligrame de vitamina B3 si provitamina A, care sunt prezente mai ales in coaja dovlecelului. La acestea se adauga 7 miligrame de vitamina C, totul in doar 100 grame, precizeaza specialistii in nutritie. Alimentul are un continut caloric scazut, astfel ca la 100 de grame dovlecelul contine 15 kilocalorii. Patru din zece romani sufera de hipertensiune. Potrivit cardiologilor, afectiunea favorizeaza aparitia accidentelor vasculare si a infarctului de miocard. 

Dovleceii care intereseaza in terapia naturala sunt cei comestibili, care se consuma la varsta imatura, cand samburii nu sunt decat foarte putin formati, coaja este fina si intreaga. Acesti dovlecei sunt foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor si potasiu. Ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu.

Un studiu facut de Universitatea din Massachusetts, Statele Unite, pe 1271 de subiecti cu varste de peste 66 de ani hraniti cu o alimentatie preponderent vegetariana, bogata in vitamina A (printre care pe primele locuri se situa dovlecelul) a dovedit ca incidenta diferitelor forme de cancer a fost cu aproape 30% mai redusa decat la grupele martor, care au avut o alimentatie obisnuita.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img