joi, 28 martie, 2024

Alimentul care te poate imbatrani cu pana la 5 ani

Distribuie:

Publicat:

Alimentul care te imbatraneste. Consumul de lapte degresat în loc de lapte semi-degresat poate încetini îmbătrânirea ADN-ului, sugerează un studiu.

Într-un studiu realizat pe aproape 6.000 de oameni, oamenii de știință au analizat genele oamenilor și i-au întrebat despre dietele lor și ce tip de lapte au băut. Vârsta ADN-ului ar putea fi prelucrată luând în considerare lungimea anumitor părți ale cromozomilor, care se scurtează odată cu vârsta.

Cercetătorii au descoperit că, cu fiecare creștere la sută a conținutului de grăsime din laptele pe care cineva l-a băut, ADN-ul îmbătrânea cu peste patru ani. Aceasta sugerează că cei care beau lapte cu in jur de 0,3 la sută grăsime pot rămâne tineri mai mult timp decât consumatorii de lapte cu 3,6% grasime.

Alimentul care te imbatraneste

Oamenii de știință din spatele studiului consideră că grăsimea saturată din lapte pune stres pe celule, agresându-le și contribuind la moartea țesuturilor din corp. Dar nu și-au putut dovedi constatările – faptul că laptele degresat vă poate împiedica ADN-ul să îmbătrânească – pentru că s-au uitat doar la efecte, nu la cauze.

Liderul de studiu, profesorul Larry Tucker, a spus: „A fost surprinzător cât de puternică a fost diferența. „Dacă veți bea lapte cu conținut ridicat de grăsimi, ar trebui să fiți conștienți că acest lucru este predictiv sau are legătură cu unele consecințe semnificative.”

Laptele gras scurteaza telomerii

Se pare ca, cu cat mai mult lapte cu continut mare de grasimi beau oamenii, cu atat telomerii lor sunt mai scurti, potrivit noului studiu. Cercetarea a relevat faptul ca pentru fiecare crestere de 1% a grasimii consumate din lapte (consumul de 2% fata de 1% lapte), telomerii au fost mai scurti cu 69 de perechi de baza la adultii studiati, ceea ce s-a tradus in mai mult de 4 ani in imbatranirea biologica suplimentara.

Atunci cand Tucker a analizat extremele consumatorilor de lapte, adultii care au consumat lapte integral aveau telomeri care erau cu 145 de perechi de baza mai mici decat consumatorii de lapte fara grasimi. In plus, cercetarile au descoperit ca persoanele care nu beau deloc lapte traiau mai mult decat cei care consumau lapte cu continut scazut de grasimi. „Nu este un lucru rau sa bei lapte. Trebuie sa fiti constienti ce tip de lapte beti”, a spus Tucker. Rezultatele sunt publicate în revista științifică Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Nightwhisper

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img