joi, 28 martie, 2024

ANALIZA De ce e ‘mortala’ pentru Romania marirea salariilor medicilor si legalizarea spagii

Distribuie:

Publicat:

Cateodata am impresia ca nu traim in Romania, o tara din Uniunea Europeana ci intr-o tara izvorata dintr-un roman al lui Kafka, o tara in care absurdul atinge paroxismul. Macar nu ne plictisim, nu? Orice se poate spune, dar nu ca ducem o viata plata si neinteresanta. La noi se intampla mereu ceva care sa ne dea viata peste cap. Exista doar o singura problema, una mica si neinsemnata – e vorba de VIATA NOASTRA, singura pe care o avem si de care tot felul de habarnagii cocotati pe scara puterii isi bat joc in fiecare zi.scrie stiripesurse.ro

Hai s-o luam pe firul logic, daca putem gasi vreo logica in ceea ce se intampla.

Povestea incepe odata cu discutiile despre noul cod fiscal. Taiere masiva de TVA, scadere de impozite, veselie mare. Doar un nebun (a se traduce – unul cu picioarele pe pamant intr-o tara plina de politicieni aerieni), Ionut Dumitru, Presedintele Consiliului Fiscal atrage atentia ca noul cod fiscal ar putea crea dezechilibre macroeconomice. Ei lasa, oricum Ionut Dumitru nu se pricepe la economie (e doctor in economie, profesor la ASE, economist sef la Raiffeisen Bank si vicepresedinte al asociatiei analistilor financiari – e clar ca nu se pricepe, nu?).

Guvernul reactioneaza. Adica pluseaza. Lanseaza in paralel cu reducerea de taxe si ideea unei noi legi a salarizarii unice si dublari sau triplari de salarii in sectorul bugetar.

La asa anunt incepe sa se ia cu mainile de cap si Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Normal, altul care nu se pricepe la economie (si el e doctor in economie si are peste 20 de titluri stiintifice si didactice in domeniu, deci e clar ca nu se pricepe deloc, nu?).

Guvernul pleaca in vacanta, primul-ministru dispare o mare perioada de timp, presedintele intoarce codul fiscal in parlament. Peste Romania se asterne canicula.

Codul fiscal va fi discutat la toamna (adica peste cateva zile). Lasa ca se rezolva. Guvernul e hotarat ca noul cod fiscal sa intre in vigoare de la 1 ianuarie (ce mai conteaza ca ar trebui sa treaca 6 luni de cand se schimba codul fiscal si pana sa fie aplicat).

Dar legea salarizarii unice mai poate sa astepte. Important e ca s-a lansat ideea, ca s-au facut promisiunile. Sa stie lumea cu cine trebuie sa voteze daca vor salarii marite.  Aaa, ca sa stie lumea ca guvernul are intentii serioase se si tripleaza salariile catorva inalti functionari publici, printre care Presedintele Romaniei, Prim-ministrul Romaniei si alti cativa functionari din administratia centrala. Macar primul pas s-a rezolvat. Restul, multimea, sa mai astepte.

Politicienii sunt maestrii cand vine vorba de temporizari si amanari. Probabil toti sunt mari amatori de fotbal si toti au admirat echipa nationala a Romaniei care mai mult face antijoc decat sa joace fotbal. Deci n-ar fi fost o problema pentru ei sa-i mai amane pe bugetari. Trebuia intai sa se faca discutii, consultari, strategii… trecea cel putin 1 an.

ar deodata lucrurile s-au precipitat. De la ce crezi ca a pornit? Ofiterii anti-coruptie au facut la spitalul clinic de urgenta din Galati un seminar, incercand sa le arate medicilor riscurile la care se expun daca iau spaga.

Medicii au luat foc. S-au organizat de urgenta pe facebook si au amenintat cu greve si blocarea sistemului.

Sa fac o paranteza? Hai sa o fac.
Salariile medicilor sunt o mizerie. Toata lumea stie, toata lumea e de acord. Dar nu a facut nimeni niciodata nimic. Medicii sunt primii care nu au facut nimic. De ce? Pentru ca medicii isi completeaza veniturile din spaga. Unii se descurca atat de bine incat sunt multimilionari in euro. Unii chiar ar merita sa fie milionari pentru ca sunt niste medici extraordinari. Dar nu neaparat cei mai buni medici sunt si cei mai bogati pentru ca aici criteriul nu e competenta ci tupeul – cine are obrazul mai gros si cere mai mult ala e si cel mai bogat. Singurii vesnic nemultumiti din sistemul sanitar sunt rezidentii si medicii incepatori. Ei chiar traiesc din salariu pentru ca spaga se duce la profesor, la seful de clinica, la asistente, la portar la oricine, dar nu la ei. Si salariul lor e atat de mic incat de abia traiesc dupa o zi pe alta.
Cand s-a pus problema ca si medicii pot ajunge la inchisoare pentru spaga atunci s-au revoltat brusc toti medicii. Pe motiv ca ei nu sunt functionari publici si nu pot fi tratati ca functionarii publici. Si au inceput sa se victimizeze. Am eu o problema si cu victimizarea medicilor si cu aura de semizei pe care si-o aroga. Da, sunt medici minunati care chiar fac sacrificii, care chiar salveaza vieti. Dar in sistemul medical romanesc sunt si multi medici care te omoara cu zile.  Si am impresia ca cei din ultima categorie sunt mai multi decat cei din prima categorie. Si in treacat fie spus, nu s-a pus niciodata problema ca medicii ar fi functionari publici ci doar ca presteaza niste servicii publice. E o diferenta, dar din punctul de vedere al medicilor aceasta diferenta nu e relevanta – pe ei ii intereseaza sa poata lua spaga fara sa fie trasi la raspundere.

VEZI CONTINUAREA AICI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img