sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Analiza de sange care iti spune daca esti predispus la cancer de plamani

Distribuie:

Publicat:

Analiza de sange care iti spune daca esti predispus la cancer de plamani este noua descoperire a Agentiei Internationale pentru Cercetare in Domeniul Cancerului.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipurile de cancer la nivel mondial, provocand 1,3 milioane de decese anual. Pentru ca incidenta acestei boli creste cu 5 procente anual, se estimeaza ca pana in 2020 va fi a cincea cauza de deces la nivelul intregului glob. Acesta este motivul pentru care cercetatorii incearca sa depisteze nu doar tratamentele eficiente care pot combate aceasta afectiune cumplita, ci si moduri de  preveni boala.

O noua analiza de sange imbunatateste semnificativ posibilitatea identificarii riscului de a suferi de cancer la plamani. Acest lucru ajuta la depistarea persoanelor care ar trebui sa realizeze un test TAC, o proba radiologica cu raze X utilizata traditional pentru diagnosticarea acestei maladii, conform Agerpres.

Este „prima data cand se foloseste o analiza de sange in contextul detectarii precoce a cancerului la plamani la persoanele predispuse” a declarat Mattias Johansson, unul dintre realizatorii studiului.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat in randul fumatorilor si fostilor fumatori 63 % dintre viitorii pacienti, in timp ce procentul celor care aveau indicii pentru a se supune unor examinari mai detaliate a fost de circa 42 %.

Acest nou model tine cont de consumul de tutun al individului si analizeaza nivelul in sange a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 si CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examineaza deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img