vineri, 29 martie, 2024

Anul si TVA-ul

Distribuie:

Publicat:

 Evenimentul care a marcat anul 2015 a fost reducerea TVA la alimente de la 1 iunie de la 24% la 9%, masura care a fost vazuta ca o gura de aer proaspat pentru consum. Le-au ramas cativa bani romanilor in portofele oferindu-le totodata sansa sa ii investeasca cumva ori sa-si ridice putin standardul de viata.

 Intrarea in noul an vine cu o reducere de TVA de la 24% la 20 % , masura ce ar trebui sa se reflecte in pret, mai exact prin scaderea de 3,33 % a acestuia daca reducerea se va transmite integral. Si aceasta reducere semnificativa de TVA la produsele nealimentare ii determina pe comercianti sa creada ca poate da un nou imbold consumului care a galopat cu cresteri de peste 20% la alimente dupa reducerea TVA pentru astfel de produse la 1 iunie.

Primele zece luni ale anului trecut au adus o cifra de afaceri din comertul cu amanuntul de 7,4% , in serie bruta, in special pe fondul avansului de 17,1% al vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun. Tot¬odata, comertul carburantilor pentru auto¬vehicule in magazine specializate a crescut cu 5,8%, iar vanzarile de produse neali¬mentare cu 0,9%. Numaratoarea inversa de joi noaptea a schimbat tabela de preturi din benzinariile care au redus deja preturile, astfel incat benzina a ajuns sa coste sub 4 lei si 80 de bani.

Se preconizeaza o ieftinire importanta la apa, TVA-ul scade la doar 9 % in acest caz, ceea ce inseamna o ieftinire de 12,1%. . Aici este insa posibil ca unii furnizori sa pastreze pretul prin cresterea celui fara TVA pentru a acoperi investitiile viitoare. Alte cateva produse se vor ieftini in urma reducerii accizelor, de exemplu bauturile. La bauturile spirtoase scaderea de pret poate ajunge la 15-20 la suta, conform estimarilor facute de patronatele din domeniu. La alte produse a fost complet eliminata acciza introdusa in urma cu doi ani, cu rolul de a compensa reducerea TVA-ului la paine din septembrie 2013. Vorbim despre cafea, bijuterii din aur si platina, confectii de blana, autoturisme cu motoare de peste 3 litri, arme de vanatoare, iahturi si barci cu motor. Doar fumatorii vor plati mai mult, indiferent ce anume fumeaza, deoarece creste acciza si la tigarile clasice, si totodata va fi accizat in premiera si lichidul pentru tigarile electronice. Experienta arata insa ca dureaza cel putin cateva luni pana cand toate preturile vor prelua intreaga reducere de TVA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img