joi, 25 aprilie, 2024

ANUNT-BOMBA pentru TOTI cei cu TELEFON MOBIL!

Distribuie:

Publicat:

In asteptarea eliminarii tarifelor de roaming de la 15 iunie 2017, cand toate serviciile mobile vor avea, oriunde in Uniunea Europeana, acelasi pret ca in tara, roaming-ul in Europa se ieftineste semnificativ peste trei saptamani, de la 30 aprilie. Iata care vor fi tarifele maxime stabilite de UE si ce preturi vor plati romanii care calatoresc in Europa pentru apeluri telefonice, mesaje sms si internet mobil.

Astfel, de la 30 aprilie 2016, suprataxa de roaming scade, in Spatiul Economic European (statele UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein), la maximum 5 eurocenti peste pretul standard din tara, dar nu mai mult de 19 eurocenti pe minut, potrivit calendarului de eliminare a tarifelor de roaming pentru piata interna a UE, stabilit de Comisia Europeana. Pentru apelurile primite atunci cand calatoriti intr-o alta tara UE, operatorii vor putea percepe, de la 30 aprilie, un tarif de maximum 1,14 eurocenti pe minut.

Pentru mesajele sms trimise, tariful maxim stabilit de UE va fi de 2 eurocenti peste pretul din tara si nu va putea depasi, cu totul, 6 eurocenti/sms.

Netul mobil va costa in UE maximum 5 eurocenti peste tariful national, cu un plafon de 20 de eurocenti.

UE a limitat, de la 1 iulie 2014, tarifele de roaming la 19 eurocenti/minut pentru apelurile de voce trimise, 5 eurocenti/minut pentru apelurile primite, 6 eurocenti pentru mesajele sms trimise, respectiv 20 de eurocenti pentru megabyte-ul de net mobil.

Comisia Europeana incearca inca din 2007 sa elimine tarifele de roaming. Tarifele maxime stabilite de UE nu includ TVA, taxa care se ridica la 20% in Romania. Operatorii pot oferi orice tarif atat timp cat nu depasesc limitele reglementate de UE.

Doar doi operatori au anuntat noile tarife de roaming
Daca aveti planuri sa calatoriti in UE incepand din 30 aprilie si sunteti clienti Orange sau Digi Mobil, mai aveti de asteptat pana sa stiti cu exactitate cat va va costa telefonia mobila si netul.

Daca sunteti client al unuia dintre acesti operatori si doriti sa va planificati cheltuielile pentru o calatorie in Europa, puteti lua in calcul doar plafoanele stabilite de UE, la care adaugati TVA: astfel se ajunge la tarife maxime de 6 eurocenti plus pretul national pentru minutul de voce, dar nu mai mult de 22,8 eurocenti pe minut, 1,368 eurocenti pe minut pentru apelurile primite, 2,4 eurocenti plus tariful national pentru mesajele sms, dar nu mai mult de 7,2 eurocenti, respectiv 6 eurocenti plus pretul national pentru megabyte-ul de internet mobil, dar nu mai mult de 24 de eurocenti/MB.

Reprezentantii Orange Romania au refuzat sa comunice noile tarife de roaming, motivand ca le vor anunta saptamana viitoare, impreuna cu o brosura.

Reprezentantii RCS & RDS, compania-mama a Digi Mobil, au precizat ca vor anunta noile tarife la o data ulterioara.

Vodafone Romania, subsidiara a grupului britanic Vodafone, si Telekom Romania, parte a grupului Deutsche Telekom, au anuntat deja noile tarife de roaming conforme cu plafoanele stabilite de UE de la 30 aprilie.

Astfel, Vodafone va percepe, de la 30 aprilie 2016, clientilor care calatoresc in UE, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, tarifele nationale in afara retelei plus 6 eurocenti pe minut, dar nu mai mult de 23 eurocenti. Mesajul sms va costa, la operatorul “rosu”, tariful national in afara retelei plus 2,4 eurocenti, dar nu mai mult de 7 eurocenti, respectiv 6 eurocenti plus tariful national pentru megabyte-ul de trafic de date, sau maximum 24 eurocenti.

Telekom Romania a anuntat, incepand cu 30 aprilie, pentru roamingul in UE, tarife de 6 eurocenti pe minut plus tariful standard national in afara retelei pentru apeluri de voce, dar nu mai mult de 22,8 eurocenti/minut, 1,37 eurocenti pe minut pentru apeluri primite, 2,4 eurocenti pe minut plus tariful national in afara retelei pentru mesajele sms, dar nu mai mult de 7,2 eurocenti, respectiv 6 eurocenti/MB plus tariful national, dar nu mai mult de 24 eurocenti/MB pentru traficul de date in roaming.

Preturile anuntate de operatori includ TVA si sunt valabile pentru clientii care nu au optat pentru un plan tarifar care include beneficii pentru roaming.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img