joi, 28 martie, 2024

Anunt important despre pensii, de la ministrul Finantelor: „S-a facut o exceptie!”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a facut noi precizari legate de pensii si de Pilonul II de Pensii.

Precizarile sale vin dupa ce Comisia Economica din Senat a prezentat informatii potrivit carora  la fondul de pensii administrat privat nu au fost virate dupa 2008 contributii de peste un miliard de euro, deoarece nu s-au respectat prevederile initiale ale legii.

„Nu, nu este cazul sa fie cineva ingrijorat de acest lucru. Nu a fost incalcata legea, s-a facut o exceptie, o derogare. Noi, odata ce ne-am angajat sa transferam acele procente catre Pilonul II, s-au luat in calcul niste randamente.

Deci, nu putem sa vaduvim Pilonul II de sumele respective, pentru faptul ca guvernele care au fost de-a lungul timpului nu au alocat acele sume.

Nu este niciun risc pentru cei care sunt la Pilonul II sa aiba pensiile diminuate. In niciun caz. Este o obligatie legala. Chiar daca un guvern ar putea sa faca o astfel de nazbatie, oamenii castiga in instanta fara niciun fel de problema.

Atat timp cat noi ne-am angajat ca stat, acest angajament exista si nu ai cum sa il lasi pe om sa nu primeasca intreaga suma pe care s-a contat”, a declarat el.

Teodorovici: Pilonul II de pensii nu se nationalizeaza

Totodata, ministrul Teodorovici a negat ipoteza unei ordonante de urgenta care sa vizeze nationalizarea Pilonului II de pensii.

„Nu se lucreaza la niciun fel de ordonanta. Am spus ca se lucreaza la un mecanism care sa asigure in piata o posibilitate de a alege pentru contribuabil intre Pilonul I si Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decat ceva care e normal pentru orice contribuabil”, a mai declarat el.

Totodata, Teodorovici a dat de inteles ca este posibil ca banii din Pilonul I de pensii sa fie investiti, pentru a aduce un randament mai bun.

„Orice stat, in mod normal – si de fapt statele dezvoltate au si aceasta abordare, de a investi in si in afara tarii respective. Dorim sa putem sa fim atractivi, sa putem sa fim o posibila alegere a fiecarui contribuabil.

Ca sa faci acest lucru, trebuie sa fii transparent, in primul rand, trebuie sa il determini pe om, economic, sa decida sa vina catre tine.

Si cum poti sa faci asta, altfel decat acordandu-i un randament mult mai bun, cu siguranta ca banul pe care astazi il aloca se va intoarce catre el peste o anumita perioada de timp la un nivel avantajos?”, a precizat Teodorovici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img