miercuri, 24 aprilie, 2024

Aparatul minune pentru bolnavii care sufera de inima. Acesta se gaseste la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi

Distribuie:

Publicat:

Aparatul este utilizat pentru pacientii predispusi la moarte subita • Cu ajutorul acestui dispozitiv medical inima este ajutata cu socuri electrice sa revina la ritmul normal • Bolnavii nu trebuie sa plateasca nimic

Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi este una dintre unitatile medicale care beneficiaza de finantare pentru achizitionarea de defibrilatoare cardiace necesare pacientilor predispusi la moarte subita cardiaca de cauza aritmica. Banii sunt alocati in cadrul unui program national de profilaxie a mortii subite cardiace de cauza aritmica initiat de Ministerul Sanatatii. Pentru implantarea unui defibrilator cardiac pacientul necesita investigatii si o pregatire speciala. “Defibrilatorul cardiac implantabil este utilizat pentru salvarea vietii bolnavului expus mortii subite. Aparatul depisteaza aritmiile care declanseaza stopul cardiac si le opreste prin transmiterea unor socuri electrice catre inima pana cand cordul isi reia ritmul normal. Indicatia de implant a acestui defibrilator o au pacientii care au trecut printr-o moarte subita si au supravietuit, dar si cei care sunt predispusi sa ajunga intr-o astfel de situatie dramatica. Fara un astfel de implant bolnavii expusi mortii subite ajung la deces, foarte putini putand fi salvati. In cadrul institutului avem posibilitatea sa investigam si sa depistam persoanele care au nevoie de defibrilator cardiac pentru prevenirea mortii subite. Dupa implant pacientul revine periodic la control, iar medicul are posibilitatea sa vada de cate ori a actionat aparatul si cate impulsuri, socuri electrice, a trimis catre inima si in ce interval de timp. Bolnavul nu plateste nimic”, a declarat prof. dr. Grigore Tinica, manager la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi.

Ministerul Sanatatii a alocat suma de 4.900.000 lei pentru achizitia de dispozitive medicale si materiale necesare tratamentului urgentelor majore cardiovasculare, moartea subita fiind o astfel de urgenta. Suma a fost impartita celor sapte unitati medicale din tara unde se fac astfel de implanturi, inclusiv institutul de la Iasi. “In Romania s-au facut pasi importanti in domeniul urgentei medicale prin crearea si dezvoltarea unui sistem modern de urgenta prespitalicesc si de Unitati de Primire a Urgentelor. Se impunea insa asigurarea unor conditii corespunzatoare de ingrijire si tratament al marilor urgente si la nivelul spitalelor. Anul acesta am alocat aproximativ 180.000.000 lei pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut si pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile ATI si vom continua dezvoltarea acestui sistem astfel incat la sfarsitul anului sa putem beneficia de un sistem integrat, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

www.bzi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img