joi, 28 martie, 2024

Apropierea sezonului rece favorizeaza depresia

Distribuie:

Publicat:

Riscul de a suferi afectiuni depresive creste odata cu anotimpul rece. Predispozitia la despresii si tulburari bipolare este mai crescuta in acest sezon, conform specialistilor din cadrul Asociatiei Americane de Psihiatrie.

Conform statisticilor oficiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia afecteaza peste 350 milioane de oameni din intreaga lume. Desi traim intr-o era a inovatiei si deschiderii conceptuale, depresia este considerate inca o boala cu prejudecati in randul societatii. Teama de stigmatul unei boli mintale face ca mare parte din pacienti sa nu recurga la tratament, ba chiar sa nu recunoasca acesta problema.

“Anotimpul rece creste predispozitia aparitiei depresiei sezoniere, tinand cont si de faptul ca Asociatia Americana de Psihiatrie considera ca tulburarile afective sezoniere sunt, de fapt, un semn al unei depresii majore sau al unei tulburari bipolare”, se arata intr-un comunicat official remis Agentiei Mediafax.

Dieta care tine la distanta cancerul si depresia

Cei mai multi din oamenii care dau semnele unor tulburari afective sezoniere sufera si de tulburari depresive majore, iar un procent de 20% au deja sau sunt in pericol de a dezvolta si afectiuni bipolare.

Conform aceleiasi informari, depresia sezoniera afecteaza mai mult femeile decat barbatii si apare de obicei dupa varsta de 20 de ani. Simptomele specifice incep prin greutate la trezirea de dimineata, somnolenta pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta temperaturi scazute, nevoia de a manca mai mult in special carbohidrati si fast food, retragerea in sine, evitarea activitatilor amicale, sociale si chiar familiale, dificultate in concentrare si realizarea eficienta a sarcinilor zilnice, tendinta de a dormi mai mult, dar fara cresterea nivelului de energie si de aici lipsa motivatiei si tendinta spre amanare.

In acest context apar si simptomele complexe ce se agraveaza pe masura cresterii starii de angoasa, cum ar fi anxietatea, starea permanenta de tristete, izolarea fata de cei din jur, pierderea increderii in sine sau pesimismul.
De aici incolo, ca intr-un sir de elemente interconectate, apar schimbari la nivelul organismului, cum ar fi  durerile de cap, de stomac, ameteala, insomniile sau hipertensiunea.

DEPRESIA – cauze, simptome si zeci de terapii

Aceste simptome arata ca este vorba de o afectiune depresiva reala, care nu trebuie nicidecum neglijata.
Netratata, aceasta poate manifesta efecte chiar grave pe termen mediu si lung si se poate chiar croniciza.
Totodata ,schimbarile anotimpului care ne dau peste cap somnul si modul in care lucram, plus durata mai scurta a zilei si a luminii, sunt factori ce deregleaza ritmul normal al organismului si care duc la aparitia depresiei.

Fiecare pacient cu depresie are particularitati proprii, drept pentru care si tratamente sunt distincte.
Astfel, doar  psihiatrul poate identifica acesti factori particulari si poate initia tratamentul adecvat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img