vineri, 29 martie, 2024

Aromoterapia cu uleiuri esentiale pure: elixirul care ne sustine sanatatea fizica si emotionala

Distribuie:

Publicat:

Natura ne ofera tot ceea ce avem nevoie inca din cele mai vechi timpuri, iar baza o reprezinta legatura dintre corp-minte-emotii,o relatie dinamica pe care o abordeaza si aromoterapia.

Sanatatea este mai usor de mentinut decat de dobandit si depinde numai de noi sa invatam sa folosim darurile naturii in mod responsabil, sa evitam pe cat posibil chimicalele si sinteticele -agenti declansatori ai bolilor si chiar ai mortii.

Cu ajutorul substantelor tonice din exterior putem sa cultivam mai bine elixirul interior, dupa cum spunea Maestrul Hui Ssu in secolul al VI-lea.

De ceva vreme, la inceput accidental, apoi din ce in ce mai des ma lovesc de materiale, discutii, persoane care folosesc si aprecieaza uleiurile esentiale pure in viata de zi cu zi. Mi s-a parut interesant si m-am simtit si eu atrasa de acestea, dupa ce am inceput sa ma informez si sa particip la cursuri si seminarii despre aceste licori minunate, cum imi place sa le numesc. Am inteles diferenta dintre uleiurile din comert care contin multe substante sintetice si chimicale si pe care le poti cumpara la un pret mic, insa cu riscul de a-ti face mai mult rau decat bine, si uleiurile esentiale pure 100% care, desi sunt mai scumpe, au efect terapeutic in procesul de autovindecare, in cosmetica, in gospodarie (ca produse de curatat) si chiar la gatit.

Pentru a umple o sticluta de 15 ml de ulei esential de lamaie este nevoie de coaja de la 50 de lamai, pentru cel de lavanda, de 13 kg de lavanda, iar cel mai pretios si mai scump este uleiul de trandafiri caz in care, pentru a umple un recipient de 5 ml, este nevoie de 47 kg de trandafiri.

De aceea, ca de fiecare data cand aflu si testez ceva care imi face bine, incerc sa dau informatia si altora, mai ales acelora carora le este destinata, cei carora chiar le va folosi si, din vorba in vorba, de la om la om, speram sa deschidem si alte cai catre prevenire a bolilor fizice sau emotionale, sa incercam sa eliminam murdaria toxica din organismele noastre si sa aducem beneficii maxime, fara efecte secundare si cu un pret relativ scazut.

Uleiurile esentiale provenite din distilarea diferitelor parti ale plantelor: frunze, scoarta, seminte, fructe, radacini, rasini sau flori au o gama larga de efecte benefice pentru corpul nostru, oferind astfel o solutie naturala pentru multe din problemele noastre de zi cu zi. Acestea stimuleaza, echilibreaza si armonizeaza functiile corpului: echilibrul yin/yang, armonie intre cele cinci elemente din feng shui (lemn – manie/bunavointa; foc – ura/bucurie; pamant – neliniste/empatie; metal – tristete/curaj si apa – frica/pace interioara), tonifica cele trei sisteme energetice de baza: imunitatea, potenta sexuala si functionarea cerebrala si sunt privite ca aliati naturali in sanatate si longevitate.

Exista trei orientari care stau la baza utilizarii uleiurilor esentiale pure:

– Metoda engleza – care recomanda diluarea uleiului esential cu ulei vegetal pentru masajul corpului in scopul relaxarii.

– Metoda franceza – care recomanda ingerarea uleiurilor care pot fi administrate intern, ca sa se absoarba usor si sa ajunga rapid in membrana celulara.

– Modelul german – care se axeaza pe inhalarea uleiurilor esentiale, astfel incat sistemul olfactiv sa trimita impulsuri catre creier, mai ales asupra hipotalamusului (centrul de comanda al hormonilor din organism) si asupra sistemului limbic (sediul emotiilor).

Cele trei metode nu fac altceva decat sa se completeze si sa ne arate versatilitatea uleiurilor in diferite tehnici terapeutice, care forteaza organismul sa reactioneze si sa revina la o stare generala normala.

Aceste minuni din sticlute mici, dar valoroase, care sunt pure, fara conservanti, componente sintetice si pesticide asigura calitatea uleiurilor care au capacitati antibacteriene, sunt puternici antioxidanti, au capacitati antiparazitare, antifungice si chiar antitumorale. Constituite din micromolecule liposolubile, ele traverseaza cu usurinta membrana celulara daca sunt folosite corect fie prin difuzare (difuzor cu ultrasunete), inhalare, direct pe piele (topic) sau diluate cu ulei vegetal (masaj), dar si intern (capsule vegetale, in apa sau sub limba).

Prin inhalare se stimuleaza nervul olfactiv, acesta trimite mesaj creierului care, la randul lui, declanseaza un impuls organismului sau psihicului.

Uleiurile esentiale combinate cu uleiul vegetal (pentru masaj) sau in sarea de baie ajung direct in piele si sunt absorbite. Daca sunt combinate cu unt, acestea raman mai mult timp pe piele, pentru tratare locala.

De asemenea, pot fi folosite cateva picaturi in apa de la difuzoarele cu ultrasunete pentru aromoterapie sau pentru a inlatura mirosurile neplacute si pentru a lasa in urma o atmosfera curata.

Uleiurile esentiale folosite la baile in cada, pentru relaxare sau raceli, necesita diluarea in lapte sau alcool,miere, bicarbonat pentru ca nu sunt solubile in apa.

Pentru noi,mirosul este simtul caruia ii acordam cea mai mica importanta.Insa acesta este legat de centrul nervos responsabil cu controlarea emotiilor si poate echilibra,stimula sau relaxa mintea sau/si spiritul.

Prin inhalarea de aburi fini de ulei esential ce se evapora din aceste uleiuri esentiale se actioneaza direct asupra memoriei, emotiilor, hormonilor, sinusurilor si chiar la nivelul plamanilor si ajuta chiar si la eliminarea substantelor chimice din spatiul in care actioneaza.

Pentru efecte asupra sanatatii emotionale, cea mai benefica metoda este inhalarea direct din sticluta sau din palme dupa ce ati picurat si ati frecat palmele pentru a va bucura de efectele terapeutice.

Folosite ca parfum, beneficiem si de mirosul placut, dar si de efectul terapeutic. Intern, putem folosi doar uleiuri care sunt 100% pure, dar si acestea se folosesc cu precautie si la recomandarea specialistului: sublingual, capsule vegetale sau in bucatarie, la gatit.

Cele mai folosite uleiuri esentiale si beneficiile acestora

– LAVANDA ofera sprijin in eliberarea tensiunilor, stres, arsuri, migrene. Sugestii de utilizare: bai relaxante (3-5 picaturi pe sare Epsom); somn linistit (diluati cu ulei de cocos si masati tamplele, ceafa, talpile si mainile); cosmetica (in caz de iritatii); aromadifuzor (pentru a calma tensiunile si anxietatea); arsuri solare sau casnice (nediluat, direct pe zona afectata).

– MENTA ofera ajutor pentru cei pesimisti, invioreaza corpul si mintea. Sugestii de utilizare: sinuzite – sublingual, migrene – masaj tample si ceafa, oboseala – inhalat din palme, febra – masat pe talpi sau difuzat.

– LAMAIA imbunatateste capacitatea de concentrare, inlocuieste deznadejdea cu bucuria. Sugestii de utilizare: creste imunitatea – masat pe piept sau pe coloana, diluat pe gat pentru dureri locale, creste motivatia daca il combinam cu menta, unghii sanatoase daca masam unghiile si cuticulele, antialergen si util in curele de slabire sau detox (1-2 picaturi in apa de baut).

– TAMAIA :antidepresiv, expectorant, regele uleiurilor – este bun la orice. Recomandari: efect puternic antiinflamator, imbunatateste concentrarea la invatare, efect anti-imbatranire, antirid, calmant pentru pielea iritata, vanatailor sau dupa operatii. Se dilueaza cu ulei de cocos.

– OREGANO sustine sistemul imunitar, antibiotic natural, in bucatarie, la gatit. Se foloseste doar diluat, caci este foarte concentrat si provoaca arsuri si, de aceea, se dilueaza cu ulei de cocos si se maseaza.

– Digest Zen – ajuta in probleme digestive, On Guard – antibacterian, eficient daca vreti sa va lasati de fumat, Breath – sistemul respirator, atacuri de panica sau claustrofobie,

-Deep Blue – febra musculara, dureri de spate, reumatism si multe altele, pentru orice afectiune fizica sau emotionala ca tratament sau ca adjuvant.

Zodiacul chinezesc recomanda aromoterapia si fiecare zodie rezoneaza cu anumite uleiuri

Sobolanul prefera esente de flori, fructate sau marine.

Bivolul – nativii sunt atrasi de aromele de trandafiri, crini, lavanda, menta si paducel.

Tigrul se simte bine cand e inconjurat de arome de iasomie, tei, mir si portocal.

Iepurele are ca esenta favorita floarea de camp sau cea de munte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img