joi, 28 martie, 2024

Şase presupuşi membri ai grupării jihadiste Stat Islamic au fost condamnaţi la închisoare pe viață pentru atentatul de pe aeroportul din Istanbul

Distribuie:

Publicat:

Şase presupuşi membri ai grupării jihadiste Stat Islamic au fost condamnaţi vineri la închisoare pe viaţă de un tribunal turc pentru rolul lor în atentatul sângeros din 2016 pe aeroportul Atatürk din Istanbul, potrivit mass-media de stat, citată de AFP preluată de Agerpres.

Suspecţii condamnaţi fac parte din cele 46 de persoane inculpate în cadrul anchetei cu privire la atacul soldat cu 45 de morţi în iunie 2006. 

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorităţile de la Ankara l-au atribuit grupării Statul Islamic. 

Procesul a fost deschis în noiembrie 2016 la Silivri, o periferie a Istanbulului. 

Presa turcă nu a precizat dacă au fost pronunţate pedepse şi în cazul altor suspecţi ce figurează în acest dosar. 

Din cei 46 de suspecţi, 42 se află în arest preventiv, iar alţi patru sunt în continuare căutaţi. 

Cele şase persoane găsite vinovate vineri au fost condamnate fiecare la 46 de pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru 'asasinat' şi 'tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale', conform mass-media. 

Atacul, printre cele mai sângeroase din istoria modernă a Turciei, a avut loc în seara zilei de 28 iunie 2016, când trei bărbaţi au tras în mulţime pe holul aeroportului Atatürk din Istanbul, după care şi-au detonat centurile explozive pe care le aveau asupra lor, ucigând 45 de persoane, între care 19 străini, şi rănind altele 163. 

Autorităţile au declarat în acea perioadă că autorii atacului au fost un rus, un uzbek şi un kârgâz, care au intrat în Turcia venind din oraşul Raqa – cel mai important fief al Statului Islamic în Siria, de unde jihadiştii au fost alungaţi în octombrie 2017 – cu o lună înainte de atentat. 

Turcia a fost vizată în ultimii ani de numeroase atentate sângeroase atribuite sau revendicate de Statul Islamic, dintre care cel mai recent s-a soldat cu 39 de morţi, în principal străini, într-un club de noapte din Istanbul în noaptea de Anul Nou 2017. 

După acest atac, autorităţile procedează cu regularitate la arestări de 'presupuşi terorişti', în timp ce măsurile de securitate au fost consolidate considerabil

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img