vineri, 29 martie, 2024

Astazi se discuta reexaminarea legii darii in plata a imobilelor ipotecate

Distribuie:

Publicat:

Astazi, de la ora 15:00, Comisia de buget a Senatului discuta cererea de reexaminare a legii privind darea in plata a imobilelor ipotecate, trimisa de presedintele Klaus Iohannis Parlamentului la sfarsitul sesiunii parlamentare trecute. Presedintele a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze “dificultati”.

Forma trimisa la promulgare a fost criticata si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acesta declarand ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane. Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.

 Debitorul trebuie sa transmita creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor. Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img