joi, 28 martie, 2024

ATENTIE! Ger naprasnic in Romania. Temperaturile pot duce la INFARCT. Vezi recomadarile medicilor

Distribuie:

Publicat:

Temperaturile extrem de scazute duc la cresterea numarului si gravitatii cazurilor de angina pectorala, hipertensiune arteriala si infarct miocardic. La fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creste cu 2% astfel incat in aceste zile riscul de infarct a crescut cu pana la 30%.

In acest context, nu e de mirare ca de la primele ore ale diminetii se inregistreaza cel putin 5-10 pacienti cu patologie cardiaca determinata sau agravata de frig. Jumatate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool iar caderea in strada in frig si umezeala face ca gravitatea acestor cazuri sa creasca. Nu in ultimul rand exista riscuri pentru cei care nu au sau nu-si pot permite caldura in apartamente sau pentru soferi.

Regimul termic al acestei perioade va poate crea probleme majore de sanatate mai ales daca apartineti grupelor de de risc precum copiii sau varstnicii sau cei cu afectiuni metabolice, cardiace, respiratorii sau neurologice.

Recomandarile sunt diferite in functie de unde va aflati:

a) in spatii deschise (pe strada) : va recomandam evitarea deplasarii la primele ore ale diminetii sau seara, cand temperaturile sunt extrem de scazute, imbracamanitea corespunzatoare groasa, asigurand protectia fetei si mainilor pentru a evita pierderile de caldura, incaltaminte lejera fara a impiedica circulatia la nivelul membrelor, consumul de lichide calde, evitarea expunerii prelungite la frig si alternarea cu repausul in spatii incalzite precum spatiile publice, magazinele, statiile de benzina, gari, evitarea imobilizarii prelungite si asigurarea unei activitati fizice. Tineti cont ca vantul si umezeala accentueaza atat senzatia de frig cat si efectele negative asupra organismului.

b) in spatii inchise ( apartamente, loc de munca) va recomandam sa mentineti o temperatura de minim 21 de grade in apartamente, expunerea indelungata la temperaturi scazute, in conditii de repaus si imbracaminte inadecvata putand provoca hipotermie. Alimentati-va corespunzator si evitati consumul de alcool sau excesul de sedative. Verificati starea varstnicilor prin vizite sau macar un telefon. Verificati periodic starea centralei de apartament.

 

c) Recomandari suplimentare pentru soferi:

 

In cazul deplasarilor nu uitati sa aveti lichide pentru 24 de ore si alimente precum si medicatia cronica. Este bine sa aveti in masina paturi si alte mijloace suplimentare pentru a asigura incalzirea. Si in aceste cazuri e bine sa evitari imobilizarea prelungite si sa asigurati macar o activitatea fizica minimala.

 

NU plecati la drum fara a umple rezervorul, intrucat un consum mediu ora de 1 litru de benzina-motorina un rezervor plin de 40-50 de litrii va poate asigura incalzirea in masina pentru cel putin o zi.

 

NU parasiti masinile daca este viscol si nu puteti preciza distanta pana la adapost intrucat va puteti rataci iar hipotermia in contextul asocierii vantului si umezelii se instaleaza mult mai repede.

 

Recomandam evitarea consumului de alcool atunci cand sunt temperaturi scazute pentru ca falsa senzatie de incalzire initiala este asociata cu piederi importante de caldura datorita vasodilatatiei si riscul crescut de instalare a degeraturilor si hipotermiei.

 

 dr.Tudor Ciuhodaru

Comisia de Sanatate

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img