joi, 18 aprilie, 2024

Atentie! Nu scapam de ger! Codul portocaliu de frig, prelungit pana pe 4 martie

Distribuie:

Publicat:

Meteorologii au emis un avertisment pentru precipitatii mixte si polei, ninsori moderate cantitativ si strat consistent de zapada, dar si intensificari ale vantului.  Avertismentul meteo este valabil de astazi, 1 martie, ora 23.00 pana pe 4 martie, ora 10.00. "In intervalul mentionat, temporar vor fi precipitatii in majoritatea regiunilor. Va ninge, dar vor fi si perioade in care se vor semnala precipitatii sub forma de lapovita si ploaie cu depunere de polei, in special in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Banat si pe arii mai restranse in restul teritoriului. Ninsorile vor fi moderate cantitativ, indeosebi in sud-vestul tarii, iar in zona Muntilor Banatului si in cea de vest a Carpatilor Meridionali se va depune strat nou de zapada mai consistent. Temporar intensificari ale vantului vor fiin sudul Banatului, unde rafalele vor atinge in general 55…60 km/h, precum si in zona montana inalta, cu viteze de 70…90 km/h, viscolind ninsoarea si spulberand zapada. Unele intensificari ale vantului, dar la cote mai reduse, de 40…50 km/h, vor fi si in regiunile extracarpatice.", potrivit ANM.

Meteorologii au actualizat insa si avertizarile si au emis noi coduri: un cod galben valabil pana maine, 2 martie, ora 11, dar si un cod portocaliu

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 1 martie, ora 14.30 – 02 martie, ora 11.00

Fenomene vizate: val de frig;

Zone afectate: Maramures, Crisana, Banat, vestul Olteniei si cea mai mare parte a Transilvaniei;

Valul de frig va persista si se vor inregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si local va fi ger, mai ales dimineata si noaptea.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 01 martie, ora 14.30 – 02 martie, ora 11.00

Fenomene vizate: temperaturi foarte scazute, atat noaptea, cat si ziua;

Zone afectate: Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea si local Oltenia;

In Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea si local in Oltenia, gerul va fi persistent in cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre -12 si -6 grade, iar cele minime se vor incadra in general intre -22 si -12 grade, izolat mai coborate, sub -25 grade. Nota: In cursul noptii de vineri spre sambata (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor inregistra in Moldova si izolat in restul teritoriului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img