joi, 18 aprilie, 2024

Atentionare. R.Moldova este intr-o GRAVA recesiune economica

Distribuie:

Publicat:

Declaratia recenta a premierului interimar de la Chisinau, Natalia Gherman, cu privire la necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare este o recunoastere oficiala a faptului ca Republica Moldova se afla intr-o grava recesiune economica, afirma expertii in domeniu.

Situatia a fost generata de criza din sectorul bancar, dar si de lipsa masurilor eficiente din partea autoritatilor, iar aceasta stare de fapt va avea efecte pe termen lung, sustin analistii economici, potrivit Radio Chisinau.

Natalia Gherman a anuntat miercuri suspendarea temporara a unor cheltuieli ale administratiei publice centrale, precum investitiile sau achizitionarea unor marfuri si servicii, in contextul crizei guvernamentale si al amanarii misiunii Fondului Monetar International la Chisinau. Guvernul va mai opera doar ”cheltuieli de personal (salariile), cheltuieli de regie si alte cheltuieli fara de care institutiile statului nu ar mai putea functiona”.

Aceasta situatie inseamna, de fapt, o recunoastere oficiala a crizei economice in care se afla Republica Moldova, este de parere expertul economic al IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu.

”Este criza economica generala compusa din mai multi factori, inclusiv sectorul financiar-bancar, dar eu as accentua mai curand factorii decizionali, fiindca, la momentul actual, practic, toate institutiile iau masuri minime. Lucrurile se vor agrava. Sunt necesare o serie de lucruri care au fost amanate, cum ar fi majorarea tarifelor. Probabil ca Banca Nationala va trebui, totusi, sa relaxeze politica monetara, ceea ce inseamna inflatie”, a declarat Sergiu Gaibu.

Cauza principala a crizei este legata de aspectul devalizarii Bancii de Economii, iar povara intoarcerii banilor ar putea fi pusa pe umerii populatiei, a atentionat si expertul Alexandru Fala. ”Daca se activeaza garantiile de stat, si cred ca asa va fi, inseamna ca imprumutul acordat de Banca Nationala celor trei banci va fi restituit de guvernul Republicii Moldova. Ceea ce inseamna ca noi o sa trebuiasca sa platim impozite ca sa intoarcem banii Bancii Nationale. Pe noi ne asteapta timpuri foarte grele”, a estimat Alexandru Fala.

De la inceputul acestui an, exporturile au scazut cu aproximativ 17%, importurile cu circa 20%, precum si remitentele cu 28%, factori care, pe fundalul crizei economice, au generat deficiente majore in bugetul de stat.

Expertii in economie anticipeaza intrarea Republicii Moldova in incapacitate de plata pana in luna noiembrie 2015. Treptat, potrivit acestora, nu vor mai putea fi achitate pensiile si salariile. Chiar daca un nou guvern proeuropean va fi investit rapid, negocierile cu FMI abia daca vor fi reluate in luna octombrie. De regula, acestea dureaza 3-4 saptamani, iar dupa semnarea unui nou memorandum, banii nu vin imediat, dupa cum noteaza Deutsche Welle.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img