joi, 25 aprilie, 2024

Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat

Distribuie:

Publicat:

Tot mai multi tineri vor sa faca agricultura in Romania si depun cereri pentru finantare europeana. Anul trecut, cel mai cautat program a fost cel pentru instalarea tinerilor fermieri.

Fie ca au vrut sa cultive legume, sa creasca animale, ori sa-si amenajeze o pensiune, zeci de mii de romani pana in 40 de ani si-au deschis propria afacere cu bani de la Uniunea Europeana. Cererea este atat de mare, incat alte mii asteapta reluarea programului.

Florin are 30 de ani si pregateste sa livreze aceste legaturi de ridichi la un hypermarket din Romania. Insa pana sa ajunga aici a muncit 7 ani alaturi de sotia Nicoleta. Au pornit in 2015 cu 3.000 de metri patrati si in scurt timp au accesat programul tanarul fermier si au primit 40.000 de euro. Au mai investit inca pe atat si au ajuns la 20 de sere cu legume intinse pe un hectar si jumatate, iar culturi de vara pe inca un hectar.

Cea mai mare problema este lipsa de angajati, pe care ii platesc cu 100 de lei zilnic, plus o masa calda si transport. Acum au cinci oameni, insa daca ar avea mai multi, ar produce dublu.

Arnautu Nicoleta: ”Se pot scoate bani foarte repede, poti sa-ti recuperezi investitia. Ne propunem accesarea altor fonduri sa ne extindem si mai mult. Am avea nevoie de 200.000 de euro, dar avem si noi un aport de 20% investitie proprie si 80% investitie europeana.″

Anul trecut, alti 10.000 de tineri au accesat masura de ″Instalare a tinerilor fermieri″⁣. Acestia au primit peste 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a incepe sau pentru a dezvolta o afacere in agricultura. Au primit finantare insa si exploatatiile agricole, adica fermele vegetale si zootehnice, fermele mici dar si activitatile non agricole, precum agroturismul.

Pentru agropensiuni, ateliere mestesugaresti sau service-uri auto in mediul rural, peste 700 de tineri au primit 60 de milioane de euro.

Cristi Gaine, consultant proiect UE: ”Cei mai multi tineri isi doresc sa se duca acolo unde pot crea propria referinta in afacerea pe care vor sa o conduca. Cu siguranta agricultura nu va mai avea bani pentru tinerii fermieri in forma de finantare a proiectelor mici. Mai sunt doar pentru file de produs, in functie de politicile pe care statul le va avea in 2019 s-ar putea sa mearga pe zona de start-up.″

In prezent, se deruleaza un program pentru procesarea produselor neagricole, cum ar fi fabricarea painii, prajiturilor, inghetatei sau a berii artizanale. Pana acum 170 de tineri au trimis cereri. Inscrierilor se vor incheia pe 30 iunie si vor fi alocate 35 de milioane de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img