vineri, 29 martie, 2024

Avantaj pentru inculpatii din dosarul LUKOIL

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul Prahova, pe rolul caruia se afla dosarul Lukoil, le da voie inculpatilor sa paraseasca tara fara incuviintarea prealabila a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata. Decizia nu este definitiva.

Potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii au constatat, marti, legalitatea si temeinicia masurii preventive a controlului judiciar fata de cei sase inculpati persoane fizice din acest dosar si au mentinut masura pana la o noua verificare, dar nu mai mult de 60 de zile. De asemenea, Tribunalul Prahova a dispus incetarea obligatiei impuse inculpatilor de a nu parasi teritoriul Romaniei fara incuviintarea prealabila a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata.

Decizia poate fi contestata in termen de 48 ore de la comunicare.

Tribunalul Prahova a dispus, in data de 12 ianuarie, restituirea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dosarului Lukoil, in motivarea deciziei aratandu-se ca, dupa constatarea unor neregularitati in privinta rechizitoriului, procurorul a manifestat “pasivitate totala”, in conditiile in care nu a remediat acele neregularitati si nici nu a comunicat in termenul legal Tribunalului Prahova daca isi mentine sau nu dispozitia de trimitere in judecata a dosarului.

La momentul constatarii neregularitatilor, magistratii aratau, printre altele, ca unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar si ca procurorii nu au indicat activitatea infractionala concreta a inculpatilor.

Ulterior, Curtea de Apel Ploiesti a mentinut decizia de restituire a dosarului la Parchet, procurorii trimitandu-l din nou in judecata la data de 22 ianuarie, dupa remedierea neregularitatilor.

Potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Public, in acest dosar au fost trimise in judecata sase persoane fizice si doua persoane juridice.

Directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosire cu rea credinta a capitalului societatii si spalare de bani, in acelasi dosar fiind deferiti justitiei trei directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si Olga Kuzina si Dan Danulescu, acuzati de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

De asemenea, Andrei Rata, membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, a fost trimis in judecata pentru folosire cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, iar contabilul sef Dorel Dutu a fost deferit justitiei sub acuzatiile de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani si SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Dosarul Lukoil a fost initial trimis in judecata de procurorii PCA Ploiesti la data de 3 august 2015, procurorii aratand la acel moment ca prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img