vineri, 29 martie, 2024

Aveti grija ce mancati! Care sunt OTRAVURILE din bucatele de pe masa de CRACIUN

Distribuie:

Publicat:

Un studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), realizat pe produse cumparate masiv, de romani, in aceasta perioada, trage un urias semnal de alarma: mare parte din ele sunt bogate in sare, zahar si grasimi, la care se adauga o incredibil de lunga lista de aditivi alimentari, de la cei care pot provoca alergii usoare, pana la cei recunoscuti a fi cancerigeni.

Acizi si sare cu duiumul

Spre exemplu, banala, ati spune, carne tocata pentru sarmale, un produs realizat de hipermarket-ul Cora, contine trei aditivi alimentari: acid ascorbic, ascorbat de sodiu si carmin de cochilii. Pe pachet, spun reprezentantii APC Romania, nu se mentioneaza procentul de carne de porc din produs, ci doar ca mai contine: orez, ceapa deshidratata, pasta de tomate, sare iodata si zaharuri.

Aceeasi problema si la amestecul carne tocata de porc si vita (tot de la Cora). Contine, si el, 3 aditivi alimentari: citrati de sodiu, acetati de sodiu si ascorbat de sodiu. Totusi, pe eticheta sa scrie ca produsul contine 94% carne, in proportii egale din cele doua specii, diferenta de 7% fiind apa, zaharuri si aditivi alimentari.

Nici preparatele, asa-zis traditionale, nu sunt mai „naturale”. Spre exemplu, caltabosul fabricat de Meda Prod SRL contine 5 aditivi alimentari: difosfat de sodiu, glutamat monosodic, acid ascorbic, eritrobat de sodiu si nitrit de sodiu. Din nou, producatorul nu s-a obosit sa noteze procentul de carne de porc si de organe din compozitie, dar a scris pe eticheta ca sarea reprezinta circa 2,3 grame/100 grame de produs, si ca a mai adaugat in pasta si amidon, proteina vegetala din soia si zaharuri.

La randul ei, toba fabricata de Auchan contine 3 aditivi: ascorbat de sodiu, citrat de sodiu si glutamat monosodic. Nu este mentionat procentul de carne sau de organe de porc, dar, de pe eticheta, aflam ca include sorici, gelatina, zaharuri si condimente.

De asemenea, lebarul de la Ifantis Romania SA contine 6 aditivi alimentari: mono si digliceridele acizilor grasi, acid ascorbic, caragenan, carmin, glutamat de sodiu si nitrit de sodiu. Nu stim cantitatea de ficat, ci doar ca el contine si apa, slanina, sorici, cazeina, zaharuri, soia si condimente.

Nici macar la banalele chiftele din Cora, producatorul nu spune din cata carne sunt facute. Citind eticheta afli, insa,  ca ele contin 8 aditivi alimentari: arome, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, carmin de cochilii, citrati de sodiu, acetati de sodiu, ascorbat de sodiu si bicarbonat de sodiu, la care se adauga apa, sare iodata, ceapa deshidratata, patrunjel si zaharuri. Pana si asa-numitii „carnati proaspeti Chipolatas din carne de porc”, realizati de Auchan, contin 6 aditivi alimentari, doar ca aici sunt trecuti ca: E 252, E 262, E 300, E 551, E 120 si E 160c. Ce inseamna aceste E-uri, afli doar daca dai o cautare pe Google. Evident, cantitatea de carne e un secret, iar produsul mai contine: apa, sirop de glucoza din grau si condimente.

La slaninuta te-ai putea gandi ca au lasat-o mai moale cu aditivii, ca e doar o bucata de grasime, in definitiv. Incredibil, insa, nu! În slaninuta afumata fabricata de Zimbo Romania SRL, avem 6 aditivi alimentari: E 450 (difosfati – emulgatori), E 451 (trifosfat pentasodic – emulsificator), E 316 (erithorbat de sodiu – antioxidant), E 407 (caragenan – agent de ingrosare), nitrit de sodiu si monoglutamat de sodiu. Ba chiar are si apa, sare si ceva fum din lemn de cires.

„Consumatorii se asteapta ca eticheta sa reflecte cu exactitate continutul si calitatea produsului, lucru care nu se intampla in cele mai multe situatii. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practica obisnuita din partea producatorilor de alimente. Consumatorii trebuie sa evite alimentele cu aditivi, deoarece creeaza mari probleme de sanatate pe termen lung. Acestia au numai un rol tehnologic, adica „acopera” calitatea scazuta a ingredientelor principale din compozitia produselor alimentare, creand perceptii false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospetimea, culoarea, gustul si aroma”, a declarat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania, potrivit evz.ro.

Sosul de maioneza Olympia, produs de Contec Food SRL, contine orice altceva in afara de galbenus de ou. Adica, 7 aditivi alimentari: guma guar, guma xantan, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, butilhidroxianisol si butilhidroxitoluen. Acest produs este realizat din: ulei de floarea soarelui (25%), amidon modificat din porumb, otet din vin, zahar, sare iodata si mustar. Untul Gruia cu 60% grasime, produs fabricat in Belgia si distribuit de SC Macromax SRL, contine si sorbat de potasiu, un conservant care poate produce alergii, dureri de cap, diaree, greata si poate agrava simptomele astmului.

Acelasi studiu privind calitatea bucatelor de pe masa de Craciun, care face parte din Campania Nationala de Informare si Educare „Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”, ne arata ca maslinele negre Mamuth, ambalate de Auchan, contin 2 aditivi: E 270 ( acid lactic – conservant) si E 579 ( gluconat feros – colorant). Pana si sarea de mare iodata, produs al Carrefour, contine, pe langa iodura de potasiu (folosita dupa accidentele nucleare pentru ca blocheaza tiroida), si un aditiv alimentar – ferocianura de potasiu (E 536, care, la peste 100 de grade, se descompune in cianura de potasiu – otrava binecunoscuta- si clorura de fier).

Aditivii cei mai des intalniti in mancare si efectele lor novice asupra sanatatii

E300 – acidul ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.

E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al sau este distrugerea smaltului dentar, favorizand aparitia cariilor. Nu este recomandat in alimentatia copiilor, iar cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree nu ar trebui sa-l consume.

Dioxidul de sulf (Sulfitii) este un alergen cunoscut a carui prezenta in alimente, acolo unde este permisa, trebuie intotdeauna sa fie declarata daca valorile sunt mai mari de 10 mg / kg. Persoanele care au alergie la sulfiti pot suferi de dureri de cap, greata, astm sau chiar, in cazuri grave, soc anafilactic.

E621 – Monoglutamatul de sodiu este potentiator de gust si aroma. Poate provoca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.

E200 – acidul sorbic este un conservant obtinut dintr- un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.

E202 – sorbatul de potasiu este un conservant ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

E171 – dioxidul de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si sistemului imunitar. A fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, el a fost interzis.

E250 – Nitritul de sodiu este un conservant utilizat in industria carnii, care impiedica formarea microorganismelor. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai in amestec cu sarea intr-o proportie de 0.0625%. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. Totodata, preparatele din carne au un continut ridicat de sare, care variaza intre 2 grame si 5,5 grame.

E407 – caragenanul este un gelifiant care functioneaza ca un agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar, asa ca in Uniunea Europeana este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img