vineri, 29 martie, 2024

Bacteria transmite memoria la descendenti, conform unui nou studiu

Distribuie:

Publicat:

O echipa internationala de cercetatori de la Universitatea California – Los Angeles a ajuns la concluzia ca bacteria are o „memorie” care transmite cunoastere senzoriala de la o generatie de celule la alta, fara un sistem nervos central sau neuroni.

„Este o mare surpriza pentru noi si pentru domeniu”, a precizat Gerard Wong, profesor de bioinginerie la UCLA si unul dintre autorii principali ai studiului. Aceste descoperiri reprezinta un mare pas inainte in intelegerea modului de tratare al infectiilor fara remediu, potrivit descopera.ro, care citeaza Phys.

Echipa a studiat o bacterie numita Pseudomonas aeruginosa care formeaza colonii in tractul respirator al oamenilor cu fibroza chistica care cauzeaza numeroase infectii si poate fi letala.

„Primul pas in formarea unei colonii este acela ca bacteria trebuie sa simta suprafata si sa dezvolte capacitatea de a se atasa”, a precizat Calvin Lee, student la UCLA si co-autor al studiului. „Pentru prima data, am putut urmari comportamentul mai multor generatii de celule individuale si am descoperit ca descendentii isi pot aminti semnalele senzoriale ale descendentilor”. Studiul a fost publicat in revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img