vineri, 29 martie, 2024

Banalul croasant, un deliciu otravit cu zeci de E-uri

Distribuie:

Publicat:

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in prima decada a lunii martie anul curent, 61 de sortimente de croasanti fabricate/distribuite de catre urmatorii producatori: Derpan, Chipita Romania, Asmin Star, Mert, Aponon Dias, Boromir Ind, Gunz Austria, Dal Colle Industria Dolciaria Italia, Billa Romania, Carrefour, Lidl,  Mega Image, Auchan si Kaufland. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere; identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung si analiza informatiilor nutritionale.

Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de croasanti analizate sunt urmatoarele: apa, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, ulei din seminte de bumbac, ulei de palmier, grasime de palmier,  lapte praf degresat, praf de ou, pudra din galbenus de ou, galbenus de ou indulcit cu zaharoza,  ou integral, alcool etilic, zer praf, sirop de glucoza-fructoza, sirop de zahar invertit, zaharoza,  proteine din lapte, proteine din zer praf, unt de cacao, unt, proteine din grau, extract de malt de grau, ou pasteurizat, amidon modificat, amidon de orez, amidon din porumb, drojdie, sare iodata si miere.

Din cele 61 de produse analizate s-au identificat 29 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, sorbat de potasiu, citrat de sodiu, caroteni, carmin, sorbitol, guma guar, guma de celuloza, acid malic, poligliceroli esteri ai acizilor grasi, celuloza microcristalina, acid tartric, lecitina de soia, pectine, acid citric, acid sorbic, alfa-tocoferol, alginat de sodiu, difosfat disodic, acid fosforic, carboximetilceluloza, sirop de malitol, acid ascorbic, ester diacetil tartric, poliricinoleat de poliglicerol, stearoil lactilat de sodiu, dioxid de titan si acetat de sodiu.

Din sortimentele analizate s-au identificat si o serie de arome artificiale, cum ar fi: aroma de caise, aroma de cirese, aroma de capsuni, aroma de unt, aroma de alune de padure, aroma de vanilie, aroma de ciocolata, aroma de caramel, aroma de vin spumant si arome nedefinite. Aromele sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

Aliment contraindicat copiilor Valoarea energetica per 100 grame produs variaza intre 307,06 kcal si 488 kcal. in conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vanzare. Cantitatea de lipide per 100 grame produs variaza intre 12 grame si 30 grame, iar cantitatea de acizi grasi saturati per 100 grame produs variaza intre 3,4 grame si 15 grame. 41% din produsele analizate contin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grasi saturati.

In conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor. Cantitatea de carbohidrati per 100 grame produs variaza intre 43 grame si 63 grame, iar cantitatea de zaharuri per 100 grame produs variaza intre 9 grame si 28 grame. 26% din produsele analizate contin o cantitate de zaharuri de peste 15 grame per 100 grame produs, adica intre 16 grame zahar si 28 grame zahar per 100 grame produs. in conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

„Inventat de catre austrieci cu mai bine de 400 de ani in urma, in timpul asediului Vienei de catre otomani, croissantul a devenit simbolul micului dejun frantuzesc. Numai ca acest produs fabricat in sistem industrial nu are nimic in comun cu cel traditional realizat in unitatile de alimentatie publica de notorietate. Reteta croissantului traditional contine faina, unt (70% din cantitatea de faina folosita), apa, lapte (20% din cantitatea de faina folosita), zahar, drojdie, sare si oua.

Din pacate, croasantii comercializati in supermarket constituie pachetelul multor copii, dar, putini parinti cunosc faptul ca aceste sortimente de croasanti au o incarcatura chimica foarte mare, constituita din conservanti, coloranti, acidifianti, emulsifianti si arome sintetice. Croasantii sunt produse hipercalorice, cu un continut ridicat de grasimi saturate si zahar sub diverse forme, fapt care nu le recomanda sa faca parte din alimentatia copiilor, a femeilor insarcinate si a celor care sufera de boli cardiovasculare, renale si sindrom metabolic”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img