joi, 28 martie, 2024

BARLAD: DONAREA DE SANGE ESTE DARUL VIETII

Distribuie:

Publicat:

Putini cunosc faptul ca din sangele donat se fac , nu mai putin,  de trei produse. Cu alte cuvinte cu picatura vietii poti sa salvezi TREI OAMENI.    
 
La aceasta ora  putem vorbi si despre studii realizate care au scos la iveala faptul ca nevoia de a-l ajuta pe cel de langa noi este o pornire ce tine de natura umana si nu de educatia primita. Ceea ce decidem sa facem din si pentru vietile noastre ii poate afecta sau ajuta deopotriva pe cei din jur.  Iar aici se inscrie si donarea de sange care nu are prea multi “sustinatori” in Romania. Numarul insuficient persoane care aleg sa faca acest gest este unul constant  in judetul nostru si  are o cauza foarte importanta: lipsa informatiilor. Asadar, iata ce  trebuie sa stiti  despre cine poate dona. 
Persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-62 ani
 
Greutate corporala minima a donatorului: 50 kg
 
Tensiunea arteriala: maxima sa nu depaseasca  200 mmHg, iar minima 100 mmHg
Donatorul sa nu prezinte urmatoarele afectiuni: boli de piele, sechele pulmonare, operatie  de ulcer. Intervalul de  timp intre doua donari de sange  nu poate fi mai mic de 60 zile.                
 Exista si beneficii materiale pentru cei care aleg sa faca un astfel de gest 😮 zi libera de la serviciu sau de la cursuri (in ziua donarii), plata a doar jumatate din abonamentul lunar la transportul in comun (valabil doar pentru barladeni), precum si de sapte tichete de masa, in valoare totala de 66,99 lei.                                        
JUDETUL VASLUI-  NUMAR CONSTANT DE DONATORI.                                                         
La Centrul Judetean de Transfuzii Sanguine din Barlad  , in 2016, au fost luati in  evidenta peste 5.000 de donatori, dintre care 4.300 sunt donatorii fideli  lor alaturandu-se alti o mie – donatori noi, care au constientizat cat de important este gestul lor. Media lunara inregistrata de personalul CJTS 
 
se ridica la 450 de persoane. Poate numarul celor care vin ar fi cu mult mai mare dar transportul este un factor decisiv. O singura institutie care deserveste tot judetul si fara sa detina niciun centru mobil.                           
„ Prioritare sunt spitalele din judet,  insa livram si celor din Bucuresti si  Iasi, , atunci cand ni se cere. Si,  cu atat mai mult, in cazurile in care apartinatorii unor pacienti din judet,  dar care sunt internati la Iasi sau la Bucuresti, ne solicita in mod expres acest lucru. Chiar am avut un astfel de caz in urma cu doua saptamani , in sensul ca  20 de apartinatorii a  unui bolnav internat la Bucuresti au venit sa  doneze la noi. In astfel de cazuri, cand vin grupuri mari de persoane, cel mai bine este sa sune inainte, sa afle ce conditii trebuie indeplinite  si sa se programeze. Pentru cei interesati ,numerele de telefon la care putem fi contactati sunt 0335/414.489 si 0335/414.490”, a  declarat medicul Violeta Nistor, sefa CJTS Barlad.    
DE CE SA DONEZ?   
 Unul din zece pacienti care ajung la spitalele din Romania  are nevoie de sange sau de produse derivate din sange. Statistic, fiecare om de pe planeta are nevoie- pe parcursul vietii – cel putin o singura data  de sange. . Statistic, Romania  este pe ultimele locuri in ce priveste  donarea benevola de sange, , iar multe interventii chirurgicale din tara sunt amanate.  Cresterea cantitatii de sange in unitatile spitalicesti din Romania scade numarul de abuzuri si coruptie bazate pe traficul de sange. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img