vineri, 19 aprilie, 2024

BARLAD: Gheorghe Gheorghiu-Dej, spionajul si dezvoltarea agriculturii romanest‪i

Distribuie:

Publicat:

La initiativa regretatului dr. Constantin Teodorescu, inca din 2009, la Barlad a fost pusa in dezbatere publica ideea reabilitarii Casei Gheorghiu-Dej si infiintarea pe langa aceasta a unui Centru de Documentare Antitotalitara. La toate conferintele, simpozioanele, mesele rotunde organizate in fiecare an la Barlad, la care au participat istorici romani consacrati, a fost prezentat impactul pe care l-a avut Gheorghiu-Dej in istoria recenta a Romaniei. In noiembrie 2016, Casa Dej a fost inclusa in reteaua memoriei comunismului romanesc (‪http://www.reteauamemoriei.ro/‬), un proiect de anvergura nationala dezvoltat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc din Bucuresti.
Duminica, ‪26 martie 2017‬, ora 11,30, la Muzeul „Vasile Parvan” din Barlad, continuam sirul conferintelor publice despre personalitatea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, organizate de muzeograf Laurentiu Ursachi. Subiectul dezvoltat de istoricul Florian Banu (recunoscut pentru cartile sale privind istoria serviciilor de informatii in perioada comunista) va fi unul deosebit de incitant, fiind legat de interesul lui Gheorghiu-Dej pentru dezvoltarea agriculturii romanesti din anii ’60, pe baza celor mai noi tehnologii dezvoltate in Europa de Vest si indeosebi in SUA. Unele dintre acestea au fost obtinute pe cai mai putin oficiale, prin colaborarea dintre spionajul romanesc cu alte servicii straine.
La finalul conferintei va fi lansat volumul De la SSI la SIE. O istorie a spionajului romanesc in timpul regimului comunist (1948-1989) publicat recent de Florian Banu la Editura Corint din Bucuresti. Vor prezenta cartea istoricii Cristian Onel (Barlad) si Liviu Taranu (Bucuresti).
Publicul  barladean este invitat la o conferinta de exceptie sustinuta de unul dintre cei mai buni istorici romani actuali, unde vor fi prezentate aspecte necunoscute pana azi despre activitatea lui Gheorghiu-Dej, precum si la lansarea unei carti care, la o luna de la aparitie, a devenit bestseller in Romania.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img