joi, 28 martie, 2024

BARLAD: S.O.S. DIN PARTEA AMBULANTIERILOR! POLITICIENII SUNT ZEI?

Distribuie:

Publicat:

Cred ca nu exista om care sa nu fi avut nevoie, macar o data in viata, de serviciile celor de pe Ambulanta! Ii vedem cum trec zilnic pe langa noi, cu masini depasite de vremuri incercand sa ofere ajutor celor aflati la ananghie. Sunt prezenti la serviciu si pe ninsoare si pe soare si de putine ori i-am auzit strigand-si nemultumirile. Dar se pare ca acum, si lor le-a ajuns “ cutitul la os”.

Serviciul de Ambulanta Barlad a postat pe reteaua de socializare o scrisoare deschisa in care solicita ajutor politicienilor care ar putea schimba ceva.

“ Doamnelor si Domnilor Deputati

Va rugam sa ne permiteti sa va rapim cateva minute din timpul dumneavoastra in incercarea de a va face cunoscute aspecte din ceea ce inseamna munca in Serviciul de Ambulanta.

Nu stiu cati dintre domniile voastre au stat 50 de minute la 34 grade celsius sub un soare arzator, cu transpiratia usturandu-i ochii si cu inima stransa, rugandu-se an gand: " Hai, porneste, da un semn! " si spunand colegului: " Haide sa mai incercam o data, poate vrea Dumnezeu!", momente in care nu te mai gandesti la tine, ca esti epuizat, ca esti ars de soare si deshidratat, ca stai in genunchi in noroiul de pe campul unde ai gasit pacientul. Apoi bucuria ca, dupa 50 de minute de resuscitare ai reusit sa-i faci inima sa bata si dupa alte minute, omul acela a inceput sa respire singur… Sau tristetea si dezamagirea ca, dupa o ora si jumatate de eforturi, de resuscitare, Dumnezeu nu a vrut sa-l mai intoarca la viata, disperarea pe care o vedem in ochii familiei cand te vezi obligat sa intrerupi resuscitarea deoarece pacientul nu are un raspuns pozitiv…

 Nu stiu cati dintre domniile voastre au avut curajul sa iasa din case pe viscolul care te biciuia cu minus 50 grade celsius. Unii dintre colegii nostri au mers si probabil vor mai merge, cu senilatele in care vintul intra pe toate partile, de multe ori ramanand inzapeziti si cu ele, fiind nevoiti sa mearga prin nameti pana la cea mai apropiata localitate pentru a se putea adaposti, cu mainile si picioarele inghetate, apeland la mila localnicilor, doar pentru ca au incercat sa-si duca la bun sfarsit misiunea.

Cati dintre domniile voastreau trait imensa bucurie alaturi de o mama, cand a trebuit sa improvizezi sa poti scoate fatul care iesea cu pelvisul inainte, deoarece langa tine nu ai un ginecologsau neonatolog… Sau cum poti sa-i spui unei mame ca fatul pe care tocmai l-a nascut este mort? Cu ce cuvinte?

 Cati dintre domniile voastre ati venit acasa, la sotie si copil, dupa o zi de serviciu, fara sa mai fiti in stare sa spuneti o vorba bunasau sa va jucati cu copilul, deoarece nu mai puteti schita nici un zambet, de oboseala sau de suferinta la care ati luat parte pe parcursul turei de serviciu? Desi dupa atati ani de lucru pe ambulanta, poti spune ca te-ai intarit emotional, lucrurile nu stau chiar asa. Suntem oameni si noi, avem emotii si sentimente care te patrund si te marcheaza fara sa vrei.

Cum poti sa-ti stapanesti lacrimile cand ajungi la un accident in care o mama uita de fractura deschisa pe care o are si isi striga neancetat pe cei doi copii pe care ii descoperi fara semne de viata, incarcerati in vehicul? Ne inghitim lacrimile si ne facem datoria. Asistentii si ambulantierii nostri au carat de nenumarate ori pacientii cu scaunul incomod din dotare, de la etajul patru pana la ambulanta. Nu e de mirare ca avem multi colegi care s-au operat de hernie de disc.

Sa nu mai vorbim de stresul simtit atunci cand te duci la o solicitare aflata in asteptare de o ora sau mai multe deoarece nu au fost echipaje libere si numarul solicitarilor depaseste numarul resurselor disponibile. Te gandesti pe drum cu cata ostilitate vei fi primit dupa atata timp sau poate cu violenta. Sunt multi colegii care au fost agresati verbal, unii chiar fizic. Niciodata nu poti anticipa cu cata ostilitate vei fi intampinat, chiar daca ai ajuns in doar trei minute la caz…

Aici v-am prezentat o mica parte din misiunile avute si sunt convins ca fiecare dintre colegii din tara pot scrie o enciclopedie prezentand cazurile intampinate.

Acum las la latitudinea dumneavoastra a judeca daca cei care lucreaza la serviciile de ambulanta merita sa aiba un regim special vis-a-vis de pensionare, gandindu-va si la celelalte categorii sociale ce beneficiaza de conditii asemanatoare de pensionare: politistii, pompierii, etc. Cati dintre medicii, asistentii medicali si ambulantierii/soferii de la ambulanta credeti ca mai pot face fata fizic, emotional, psihic dupa 25 de ani in teren si 60 ani varsta? Pare foarte usor de pe margine sa evaluezi impactul fizic si psihic asupra lucratorului la ambulanta, dar cei care lucreaza efectiv stiu ce inseamna.

 De aceea va solicitam sa reflectati asupra Legii privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor de ambulanta.

 In acelasi timp va atragem atentia asupra Legii-Cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prin aplicarea careia, in forma adoptata de Senat, contrar promisiunilor Presedintelui P.S.D. si a Ministrului Muncii, se va produce o diminuare a veniturilor nete la mai multe categorii de personal, printre care  si ambulantieri.

Cu scuzele de rigoare este preluata…De la colegii din tara de care suntem alaturi.”
Domnilor politicieni cu salariile marite cred ca a sosit momentul sa lasati Interpelarile si declaratiile politice si sa faceti ceva pentru acesti ingeri salvatori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img