vineri, 19 aprilie, 2024

Barladeanca Elena Jidanasu, un copil minune !

Distribuie:

Publicat:

Olimpiada Internationala de Limba rusa „Russkoe slovo” de la Iasi, organizata de Catedra de slavistica a Universitatii „Al. I Cuza” Iasi, in colaborare cu Universitatea Eurasiatica ”Lev. N. Gumiliov”, Astana, Kazahstan, Comunitatea Rusilor-Lipoveni din Romania, Centrul Rus de Stiinta si Cultura din Bucuresti – Российский центр культуры в Румынии,  este un  eveniment cultural ce se desfasoara, anual, in jurul datei de 24 mai, Ziua Culturii Scrise Slave. Anul acesta, in 2018,  a V-a editie  s-a desfasurat pe 21  si 22 mai si a cuprins doua sectiuni: concurs de recitari  si concurs de eseuri, avand ca tema “Cultura si Civilizatia Rusa”.  Scopul acestui proiect, desfasurat in parteneriat cu Republica Belarus, Republica Kazahstan, Gruzia, Republica Moldova este acela de a se insusi cultura si civilizatia  rusa prin studiul limbii ruse in spatiul spiritual si cultural al altei limbi.

La aceasta editie Clubul de Limba Rusa din Vaslui a participat la sectiunea Recitari cu poezii de S. Esenin si de A. Puskin .

Poeziile au fost recitate de Elena Jidanasu,  eleva  in clasa a II-a la Scoala Generala “ Episcop Iacov Antonovici” din Barlad. Concurenti au fost elevi de la Colegiul National „M. Sadoveanu” din Pascani, de la Liceul Teoretic „Emil Racovita” din Iasi, studenti de la Universitatea „A.I.Cuza” din Iasi, de la universitati din Kazahstan, Republica Moldova si Belarus.

Barladeanca Elena Jidanasu a fost foarte apreciata  si admirata de toti profesorii universitari, dar si de catre studentii si elevii concurenti, primind diploma de merit. Doamna profesoara Eugenia Cretanu, mentora micutei rusoaice, a declarat „marturisesc cu admiratie si bucurie ca jocul meu cu Elena e un joc tematic laudat de toti cei care ne primesc la olimpiade si concursuri nationale si internationale!  Nu de mult Elena a fost ,, Irina" din piesa lui A. Cehov la festivalul de teatru  din Iasi Intitulat sugestiv "Teatru sub Castani". In martie a participat la un alt concurs la Centrul Cultural Rus din Bucuresti, unde a fost omagiat S. Esenin. Este inscrisa si in acest an la concursul international de la Institutul Puskin, la care a participat si anul trecut! Este cunoscuta si in Republica Belarus de catre cititorii revistei "Si eu ma ocup de ecologie"". Un alt concurs, tot international, in desfasurare este cel de la "ARTEK, Rossia" – 2018. Sunt convinsa ca aceste concursuri nu vor fi ultimele si vom continua! Elena e foarte mandra, ca domnul inspector scolar Alexandru Mita  o  considera o minune a clubului, intrucat s-a  atasat  de colegele ei de liceu, Maria Caliniuc, de la LMK, Vaslui si de Elena Timon de la Liceul Stefan Procopiu si da dovada de un talent iesit din comun si de o aplecare nu doar pentru studierea limbii ruse, ci si a altor limbi moderne, fiind, la varsta ei  frageda, un adevarat poliglot.”
Trebuie adaugat faptul ca micuta Elena Jidanasu nu studiaza limba rusa la scoala si a invatat-o singura, din placere, ca mai apoi sa fie ajutata de aceasta dascalita cu har- Eugenia Cretanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img