vineri, 26 aprilie, 2024

Barladenii cu venituri mici primesc ajutor de la stat

Distribuie:

Publicat:

Barladenii care au  dificultati la plata facturilor de incalzire a locuintei in sezonul rece pot cere statului un ajutor. Acesta se acorda sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru incalzirea locuintei. Dupa cum stabileste legislatia in vigoare, ajutorul de incalzire se acorda pentru perioada noiembrie – martie, iar cererile se pot depune annual.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei- masura de sprijin, suportata din bugetul de stat si/sau, dupa caz, din bugetele locale, destinata consumatorilor vulnerabili cu venituri situate pana la un prag stabilit de lege si care are drept scop acoperirea integrala sau, dupa caz, a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei.
Acesta se acorda pentru consumatorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri.

Se acorda numai pentru un singur sistem de incalzire, acesta fiind cel principal utilizat.
Pot beneficia de ajutoarele pentru incalzirea locuintei familiile si persoanele singure ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 615 lei.

La aceste prevederi se inscriu si persoanele singure- persoana care a implinit varsta de 18 ani, care locuieste singura si nu se mai afla in intretinerea parintilor, precum si persoana cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, care locuieste si se gospodareste singura si are capacitate de exercitiu anticipata, potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata.
Pentru familiile si persoanele singure beneficiare de ajutor social care utilizeaza combustibili solizi sau petrolieri ajutorul lunar este de  58 lei.

Beneficiarii  ajutoarelor pentru incalzirea locuintei au obligatia sa anunte la primaria de domiciliu orice modificare intervenita in componenta familiei sau veniturilor de natura a conduce la modificarea ajutorului acordat.

Modificarile se anunta prin depunerea unei noi cereri si declaratii insotita de actele care atesta modificarea, in termen de 5 zile de la producerea acestora.

Pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in cererile pentru acordarea ajutorului pentru incalzire primarii au obligatia de a efectua lunar, la solicitarea agentiilor teritoriale, anchete sociale pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in cerere pentru cel putin 60% dintre beneficiarii dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei. Anchetele sociale pot fi efectuate si la sesizarea unor terti.
In cazul solicitarii ajutoarelor pentru energie electrica, anchetele sociale se efectueaza obligatoriu pentru toate situatiile, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, in vederea verificarii sistemului de incalzire utilizat.

Daca in urma intocmirii anchetei sociale se constata ca, la completarea cererii nu s-au declarat date corecte, dreptul la incalzirea locuintei inceteaza incepand cu luna urmatoare, iar sumele platite necuvenit cu acest titlu se recupereaza in conditiile legii.

Nerespectarea prevederilor legale de catre beneficiari constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Cristina Radulescu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img