joi, 25 aprilie, 2024

BCE nu a făcut progrese în privința îndeplinirii țintei de inflație (Peter Praet)

Distribuie:

Publicat:

Banca Centrală Europeană a făcut “progrese insuficiente” în privința îndeplinirii țintei de inflație pe termen mediu de 2%, a declarat joi economistul șef al BCE, Peter Praet, într-un moment în care instituția se pregătește să reducă programul de achiziționare de active, transmite MarketWatch.

Aceste declarații au fost făcute cu doar două săptămâni înainte ca factorii de decizie de la BCE să se întâlnească pentru a discuta viitorul programului de achiziționare de active, de 60 de miliarde de euro pe lună. Oficial, acest program ar urma să se încheie în luna decembrie, însă Consiliului guvernatorilor va discuta eventuala sa prelungire sau încheiere la reuniunea de politică monetară din 26 octombrie.

Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a rămas stabilă în luna septembrie, la 1,5%.

“Deși redresarea economiei zonei euro se consolidează, evoluțiile privind inflația rămân atenuate”, a declarat Peter Praet, într-o conferință organizată la New York.

Acesta a reafirmat că programul BCE de achiziționare de active ar putea fi prelungit, dar valoarea achizițiilor va fi mult redusă.

Avertismentul indică faptul că BCE va trata cu prudență ședința de politică monetară de luna aceasta, când ar urma să “recalibreze” programul său de achiziționare de active, cunoscut ca relaxare cantitativă (QE).

Săptămâna aceasta, FMI a cerut BCE și altor bănci centrale să nu renunțe la programul de relaxare cantitativă “până când există indicii ferme că inflația a revenit la țintă”.

Misiunea principală a BCE este stabilitatea prețurilor, definită ca o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflația în zona euro s-a situat sub ținta de 2% avută în vedere de BCE și, conform noilor estimări, nici în următorii ani nu se va apropia de obiectivul țintă.

În condițiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale și cum se va renunța la politicile neconvenționale care au menținut dobânzile la minime istorice.

În 7 septembrie, Banca Centrală Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică înregistrată de zona euro în 2017, dar și-a revizuit prognoza de inflație ca urmare a aprecierii monedei euro.

Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 2,2% în acest an, față de un avans de 1,9% cât estima în luna iunie. În schimb, prognoza de creștere pentru următorii ani a rămas neschimbată la 1,8% în 2018 și la 1,7% în 2019.

În ceea ce privește inflația însă, BCE și-a redus proiecțiile în urma aprecierii monedei euro. Conform noilor estimări, prețurilor de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în acest an, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,2% și unul de 1,5% în 2019. Comparativ, în luna iunie a acestui an, BCE se aștepta ca prețurile de consum să crească cu 1,5% în acest an, cu 1,3% anul viitor și cu 1,6% în 2019.

Moneda euro s-a apreciat cu 13% în raport cu dolarul în acest an, o dovadă a creșterii economice robuste din zona euro, însă aprecierea monedei euro limitează inflația pentru că reduce costul importurilor.

SURSA; AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img