joi, 28 martie, 2024

BERD vede un mare potențial de creștere a investițiilor și este interesată de proiecte în infrastructura rutieră și feroviară din Romania

Distribuie:

Publicat:

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vede un mare potențial de creștere a investițiilor și este interesată de proiecte în infrastructura rutieră și feroviară din România și să ajute la privatizarea companiilor de stat, informează un comunicat al băncii, scrie Mediafax.

În cadrul ultimei sale vizite la București, cu ocazia celui de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, din perioada 17-18 septembrie, președintele BERD Suma Chakrabarti a precizat că instituția financiară internațională vrea să crească nivelul investițiilor în România.

„Vedem un mare potenţial de creştere a investiţiilor aici. România se dezvoltă în cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană (UE). Pentru a sprijini creşterea economică şi pentru a ajuta convergenţa nivelurilor de venit cu cele ale economiilor mai avansate din UE, ţara are nevoie de investiţii majore pentru extinderea, modernizarea şi menţinerea infrastructurii. BERD este interesată să finanţeze proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară şi să ajute la privatizarea întreprinderilor de stat”, a declarat președintele BERD, Suma Chakrabarti.

Până în prezent, BERD a investit în România peste 8 miliarde de euro, iar în cursul anului trecut, Banca a finanţat proiecte în valoare de 550 de milioane de euro.

Pe de altă parte, pentru a putea crește valoarea investițiilor din România, preşedintele Chakrabarti a cerut autorităţilor române să intensifice reformele care ar duce la deblocarea dezvoltării infrastructurii. Liderul BERD, a apreciat activitatea companiei de apă RAJA Constanţa ca un exemplu de success pentru transformarea infrastructurii municipale.

„BERD colaborează cu RAJA din 1994, susţinând compania să devină cel mai dezvoltat operator regional de apă şi canalizare, ce deserveşte trei milioane de locuitori, în opt judeţe”, se apreciază în comunicat.

În cadrul intervenției sale de la Summit, președintele BERD a precizat că banca este „în măsură să sprijine întreaga gamă de proiecte necesare pentru a asigura transportul, energia şi conectivitatea digitală în regiunea celor Trei Mări. Avem o varietate de instrumente de oferit, inclusiv Parteneriate Publice Private (PPP), cofinanţare cu fonduri UE şi sindicalizări mari în sectorul privat”.

De asemenea, cu aceeași ocazie, BERD a încheiat un acord de împrumut de 5 milioane de euro cu compania de servicii „car rental” şi leasing Autonom pentru a susţine dezvoltarea internaţională a companiei.

„Autonom este, din aceasta saptamană, prima firmă românească care beneficiază de serviciile de consultanță Blue Ribbon (n.r. simbol al înaltei performanțe), un program al BERD care promovează dezvoltarea celor mai inovative companii din ţările în care inveștește Banca”, arată comunicatul.

De asemenea, preşedintele a promis sprijinul băncii pentru creşterea potenţialului turistic al Muzeului Naţional de Artă al României şi a susţinut o prelegere la Academia de Studii Economice, care i-a acordat un doctorat onorific acum cinci ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img