joi, 28 martie, 2024

Bitcoin este”o iluzie periculoasa”, avertizeaza Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Franta

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Autoritatii de reglementare a pietelor financiare din Franta (AMF) a denuntat luni bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasa" si un instrument pentru infractori, pronuntandu-se ferm impotriva criptomonedei, care a depasit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima data de la lansare, transmite Bloomberg. "Este un mod de a achizitiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscala, de a dezvolta si plati pentru infractiuni cibernetice. Daca este o moneda, este una foarte proasta", a afirmat Robert Ophele, presedintele AMF, intr-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.

Oficialul a explicat ca nu este sigur ca ar vrea sa reglementeze bitcoin deoarece nu are nici o legatura cu economia reala.

Saptamana trecuta, seful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat ca este prea devreme pentru banca sa sa aiba nevoie de o strategie privind bitcoin si nu o considera o rezerva de valoare. Intre timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obtinut permisiunea de a incepe tranzactiile de contracte futures pentru bitcoin. "Este o provocare pentru guvernatorii bancilor centrale si pentru autoritatile de supervizare. este o piata nereglementata si trebuie sa o spun: o iluzie periculoasa", a afirmat Robert Ophele. Si Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achizitionarea de criptomonede, insistand pe instabilitatea acestui nou tip de monede. ESMA subliniaza ca noile operatiuni de strangere de fonduri pe Internet, denumite 'Initial Coin Offerings' (ICO), un termen modelat dupa expresia IPO — care in limba engleza desemneaza oferta publica initiala — sunt nereglementate, volatile si opace.

"ICO-urile sunt investitii extrem de riscante si inalt speculative", avertizeaza regulatorul, care adauga ca exista riscul unei pierderi totale a investitiei.

"Multe dintre aceste monede nu au o valoare intrinseca decat cea a utilizarii lor pentru a avea acces la un serviciu sau produs", a adaugat ESMA, avertizandu-i totodata pe emitentii acestor monede ca ar putea fi supusi reglementarilor in vigoare. Dupa organismele de reglementare din Elvetia si SUA, a venit si randul ESMA sa reclame un control mai stric asupra criptomonedelor. China a interzis pur si simplu operatiunile de tip ICO. Avertismentul ESMA vine intr-un moment in care bitcoin, cea mai emblematica moneda virtuala, cunoaste o evolutie volatila. Dupa ce in data de 8 noiembrie a atins o valoare record, cursul bitcoin a coborat in urmatoarele zile pana la 5.605 dolari, adica o scadere de aproape 30% iar saptamana trecuta a depasit pragul de 11.000 de dolari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img