joi, 18 aprilie, 2024

Boala fara leac care presupune durere constanta toata viata

Distribuie:

Publicat:

O tanara de 29 de ani din Marea Britanie a povestit suferintele prin care trece zi de zi, ea confruntandu-se cu dureri constante de muschi. Ea sufera de o boala fara leac care se poate manifesta in multe feluri. Este boala de care tocmai a anuntat ca sufera si celebra artista Lady Gaga.

Alison Morton avea 25 de ani cand a inceput sa aiba dureri de muschi si articulatii. Desi, medicii i-au scos vezica biliara, simptomele ei nu s-au imbunatatit si a fost ulterior diagnosticata cu fibromialgie, o boala resimtita in tot corpul deoarece este afectat sistemul muscular, relateaza digi24.ro, care citeaza BBC. De patru ani, femeia traieste cu oboseala si durere constanta. „Atunci cand esti diagnosticat, te gandesti ca se poate face ceva sa-ti amelioreze starea. Dar din pacate boala nu are leac”, afirma tanara.

„Efectiv pune stapanire pe corpul meu si nu o pot controla”, adauga Alison. Oamenii care sufera de aceasta afectiune spun ca se simte de parca muschii sunt „trasi” sau suprasolicitati. Bolnavii resimt si spasme musculare sau arsuri. Alison povesteste ca se confrunta si cu alte simptome deranjante. Ea sufera uneori de confuzie, avand probleme in a-si aminti numele persoanelor sau cum sa ajunga intr-un anumit loc. Acest lucru o impiedica sa mearga la munca.

Tanara spune ca este o boala invizibila, astfel incat cei din jur nu realizeaza ca ceva ar fi in neregula cu ea. „Intreg sistemul nervos central este afectat, dar e greu sa vezi asta si e greu de explicat”, afirma Alison. „Inca sunt medici care nu cred ca aceasta afectiune e reala”, adauga ea. Cu toate astea, se estimeaza ca o persoana din 20 sufera, intr-o masura mai mare sau mai mica, de aceasta boala.

Tot ce i-a ramas de facut lui Alison acum este sa invete sa traiasca cu durerea. Ea merge la psiholog, practica yoga si face un tratament cu un aparat care cu impulsuri electrice care permit stimularea fibrelor nervoase. Psihic, ea s-a obisnuit deja cu gandul ca va trai cu durere. Ea a decis sa pastreze un jurnal pentru perioadele in care isi pierde memoria.

Desi toate strategiile sale sunt de ajutor, durerea lui Alison este constanta si poate izbucni mai puternic in conditii de stres sau de la prea mult efort. Principalul ajutor este sprijinul pe care l-a primit de la familie, spune tanara. „In comparatie cu atunci cand am primit diagnosticul, acum simt ca pot trai o viata mai deplina”, marturiseste Alison.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img