vineri, 29 martie, 2024

Boli care apar din cauza alimentatiei nesanatoase

Distribuie:

Publicat:

In zilele noastre, devine tot mai greu sa mancam doar preparate sanatoase. Chiar si variantele pe care alta data le gaseam a fi lipsite de pericole sunt acum susceptibile a contine ingrediente periculoase. Qbebe enumera cateva afectiuni mai putin obisnuite care apar din cauza alimentatiei nesanatoase.

1. Guta

In ultimii ani, medicii au raportat o crestere alarmanta a incidentei gutei, in special in randul persoanelor tinere. Guta este o forma de artrita, o afectiune foarte dureroasa care afecteaza degetele de la picioare, si care, in mod popular / traditional este legata de batranii care nu au activitate fizica si beau prea mult vin sau consuma multa carne. Obiceiurile de consum ar putea juca un rol in problemele curente, dar exista si o legatura suspecta cu ambalajele produselor alimentare. Trebuie sa stii ca, in cazul in care alimentele pe care le achizitionezi de la piata sau supermarket sunt ambalate in carton sau hartie, acestea se vor contamina cu o substanta foarte periculoasa cu care sunt tratate respectivele ambalaje, mai ales atunci cand alimentele sunt grase, iar ambalajele acoperite cu o pelicula lucioasa.

Aceste substante chimice sunt folosite la prelucrarea ambalajelor de hartie pentru a preveni ca grasimea din produsele alimentare sa treaca prin ambalaj. Substantele chimice in cauza sunt foarte daunatoare pentru sanatatea ta si nu pot fi observate. Vestea si mai proasta este ca, aceste substante daunatoare persista vreme indelungata in interiorul organismului nostru, conducand la afectiuni serioase. S-a observat ca la persoanele contaminate cu aceste substante analizele de sange sunt modificate, constatandu-se cresteri alarmante ale nivelului colesterolului si acidului uric. Guta este asociata cu cresterea nivelului acidului uric in organism, ceea ce denota o legatura cu ambalajele tratate chimic. Specialistii recomanda evitarea alimentelor grase ambalate in hartie sau carton si cu atat mai mult a celor grase gatite in ambalaj, cum ar fi popcornul pentru microunde.

2. Plamanii – popcorn

O alta problema legata de popcornul gatit la cuptorul cu microunde este provocata de aromele pe care porumbul pentru popcorn le contine. Substanta chimica in discutie este diacetylul, un component organic, sub forma de lichid incolor volatil care are o aroma intensa de unt. Trebuie sa stii ca aceasta substanta chimica este folosita in industria alimentara nu numai in popcorn, ci si pentru aromatizarea margarinei, bomboanelor, produselor de patiserie, a mancarurilor pentru animalele de companie si a bauturilor alcoolice. In legatura cu aceasta substanta au existat anumite probleme si discutii publice mai ales dupa mediatizarea unui caz. In anul 2007, un mare iubitor de popcorn din Denver, SUA, a fost diagnosticat cu o boala de plamani numita bronsiolita obliteranta. Afectiunea este incurabila si ireversibila, fiind caracterizata de obliterarea totala sau partiala a bronhiolelor de catre mase nodulare ce contin tesut de granulatie si fibros, adica un fel de chisturi cu aspect de popcorn.

Aceste mase nodulare impiedica aerul sa iasa din plamani, iar pacientul experimenteaza dificultati la respiratie. Celebrul pacient despre care vorbim a dat in judecata producatorii de popcorn demonstrand ca el a consumar popcorn zilnic. Cazul sau s-a construit in jurul faptului ca boala de care suferea a fost provocata de inhalarea zilnica a aromei artificiale de unt. Pacientul in cauza a castigat procesul datorita faptului ca nu era primul caz care adusese in atentia publica faptul ca diacetylul este legat de imbolnavirea de bronsiolita obliteranta. Cu ceva timp inainte un grup de muncitori de la o fabrica de popcorn au contractat aceeasi boala. Analizele de laborator au aratat ca diacetylul, la nivelul la care era prezent in organismul muncitorilor de la fabrica de popcorn penetreaza bariera dintre sange si creier si patrunde in creier, crescand riscul aparitiei unor boli degenerative precum Alzheimer. Din pacate, in ciuda faptului ca mai multi pacienti au actionat in judecata producatorii de popcorn si au castigat, diacetylul este inca folosit in industria alimentara. In concluzie, daca iti place gustul de unt ar trebui sa folosesti produsul natural, nu arome artificiale.

3. Ortorexia nervoasa

O dieta nesanatoasa nu este neaparat o dieta care contine numai mancare nesanatoasa ori foarte multe calorii. Psihologii au identificat recent o afectiune mentala despre care cred ca este o tulburare de alimentatie potential letala si au numit aceasta afectiune ortorexie nervoasa. Un pacient care sufera de ortorexie nervoasa supravietuieste cu o dieta foarte stricta, din cauza careia sanatatea sa are de suferit deoarece pacientul nu primeste substantele nutritive necesare din ceea ce el crede ca este o dieta sanatoasa. De exemplu, cei care urmeaza dieta paleo si refuza sa manance oricenu ar piutea fi recunoscut ca aliment de catre stramosii nostri preistorici. Astfel, cei care urmeaza aceasta dieta elimina din alimentatia lor alimentele produse prin metodele moderne, inclusiv o larga varietate de produse pe baza de plante sau legume, dar si produsele lactate.

Problema este ca, in societatea moderna in care majoritatea alimentelor provin din supermarket este foarte dificil sa urmezi dieta paleo, iar oferta din magazine limiteaza optiunile in mod drastic, nu numai din cauza lipsei varietatii, ci si a pretului mare. Rezultatul este ca cei care sunt preocupati sa urmeze o dieta foarte stricta prefera sa manance foarte putin din ceea ce ei cred ca este bun si sanatos, daca numai atat pot procura sau isi permit sa cumpere. Alta categorie de persoane afectate de ortorexie nervoasa cred ca este mult mai sanatos sa manance cantitati foarte reduse de mancare, iar rezultatul este ca organismul lor nu are de unde sa obtina o cantitate suficienta de substante nutritive pentru a ramane sanatos, ceea ce conduce la anumite carente. Trebuie sa stii ca au fost raportate deja cateva cazuri de persoane care au decedat din cauza acestui tip de dieta stricta. Din pacate, ironia este ca, spre deosebire de persoanele care sufera de bulimie sau anorexie, pacientii diagnosticati cu ortorexie nu isi doresc sa slabeasca, ci doar sa fie sanatosi si sa se simta bine.

4. Boli provocate de mancarea la conserve

Cutiile de conserve au fost considerate un mediu de stocare pe termen lung sigur pentru alimente mai mult de un secol, insa modernizarea procesului de productie le-a facut mult mai putin sigure. Cutiile de conserve moderne sunt deseori captusite cu o substanta care contine Bisfenol-A. Aceasta substanta este un estrogen sintetic despre care se crede ca este corelat cu o gama larga de boli cardiace si probleme ale aparatului reproducator. Cantitatea de Bisfenol-A care se scurge in mancare de pe cutiile de conserve este variabila si influentata de diversi factori, printre care, cel mai important pare a fi gradul de aciditate a alimentului.

Alimentele foarte acide, cum sunt rosiile, sunt contaminate in cea mai mare masura. Un studiu realizat in SUA a demonstrat ca americanii au in sange o concentratie mai mare de Bisfenol-A decat limita admisa astfel incat sa nu afecteze ovulele si spermatozoizii. Din pacate, organismul uman este atat de usor de pacalit de Bisfenol-A incat crede ca estrogenul ii apartine iar ingerarea acestuia perturba diferitele sisteme. Pana acum cativa ani aceasta substanta era folosita si la fabricarea biberoanelor, insa a fost interzisa. Din pacate, aceasta substanta este inca foarte comuna, mai ales in captusirea conservelor si recipientelor de plastic, prin urmare nu putem sa ne ferim de aceasta substanta in totalitate. Singurul lucru pe care il putem face este sa evitam alimentele la conserva, mai ales alimentele acide.

5. Hormonii artificiali de crestere la bovine si sanatatea umana

Esti sigura ca este sanatos sa bei lapte? Exista motive care demonstreaza ca laptele din comert nu este neaparat foarte sanatos, desi contine o multime de substante bune pentru organismul tau, cum ar fi proteinele si calciul care ajuta la cresterea si mentinerea oaselor sanatoase. Din pacate insa, laptele constituie si sursa unor probleme serioase de sanatate care apar din cauza metodelor moderne de crestere a animalelor. SUA este una dintre putinele tari industrializate care au acceptat folosirea hormonului artificial de crestere bovina pe vacile crescute pentru lapte. Agentia de securitate a Natiunilor Unite a refuzat sa stabileasca un nivel maxim admis pentru concentratia hormonului de crestere. Hormonul de crestere bovina este folosit pentru a creste productia de lapte a vacilor carora li se administreaza, insa, din pacate, creste si tendinta ca acestea sa contracte infectii ale ugerului, ceea ce duce la producerea de puroi care va fi prezent in lapte, impreuna cu antibioticele care sunt administrate vacilor pentru a combaterea infectiei.

Mai periculos pentru sanatatea umana este faptul ca hormonul de crestere bovina provoaca productia marita de IGF-1 (hormon polipeptidic, cu structura similara proinsulinei si insulinei care provoaca efecte asemanatoare insulinei; este sintetizat predominant in ficat dar si in alte tesuturi, sub influenta hormonului de crestere) care este legat de multe probleme de sanatate umana cum ar fi cateva tipuri de cancer (de colon, san si prostata). Anumite studii guvernamentale realizate in SUA au spus ca IGF-1 este distrus in timpul digestiei umane si ca nu este demonstrat 100% ca laptele provenit de la vaci tratate a crescut incidenta cancerului la consumatorii umani. Intre timp, cel putin 30 de tari au interzis tratarea vacilor de lapte cu hormoni artificiali de crestere bovina. Concluzia este ca, daca obisnuiti sa consumati prea mult lapte zilnic, este posibil sa va creasca riscul de cancer. De asemenea, antibioticele folosite pentru contracararea mastitei cresc numarul bacteriilor rezistente la antibiotice, ceea ce inseamna un risc crescut pentru sanatatea umana.

Singurul mod prin care puteti evita aceste consecinte nedorite ale consumului de lapte este sa consumati lapte organic ori de cate ori este posibil.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img