joi, 28 martie, 2024

Boli intestinale care provoaca mucus in exces

Distribuie:

Publicat:

Mucusul este o substanta transparenta, alba sau galbena, de consistenta gelatinoasa, produsa de mucoasa care inveleste intestinul gros. Rolul sau este de a proteja stratul de celule care inveleste cavitatea intestinala si de a usura trecerea reziduurilor prin colon.

Eliminarea mucusului prin scaun nu este o problema in sine si nici nu provoaca boli, insa este un simptom al unei afectiuni care ar putea necesita tratament.

Boli asociate cu exces de mucus intestinal
In colita ulcerativa, mucoasa intestinului subtire se inflameaza si apar ulceratiile, care sangereaza si pot produce puroi. Cantitatea de mucus eliminata este vizibila in scaun.

Eliminarea unei cantitati mari de mucus poate aparea si in sindromul colonului iritabil, mai ales in cazurile caracterizate de diaree.
In boala Crohn, excesul de mucus apare mai rar si poate fi asociat cu aparitia fisurilor anale.

Infectiile bacteriene cu Campylobacter, Salmonella, Shigella si Yersinia pot duce la eliminarea mucusului in scaun. Aceste infectii sunt de obicei insotite de diaree, febra si crampe abdominale. Desi in unele cazuri trec de la sine, uneori este nevoie de tratament cu antibiotice.

Obstructia intestinala este asociata cu simptome ca distensia abdominala, constipatia, crampele severe si voma, insotite de eliminarea mucusului. Aceasta problema poate fi cauzata de hernii, tumori, inghitirea unor obiecte care nu pot fi digerate, aderentele abdominale ori de compactarea fecalelor in rect, in urma constipatiei. Obstructiile intestinale se rezolva prin interventii chirurgicale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img