vineri, 29 martie, 2024

BREAKING NEWS! Guvernul a APROBAT modificarea CODULUI FISCAL

Distribuie:

Publicat:

In urma cu putin timp, Guvernul a aprobat ordonantele de urgenta prin care se modifica Codul Fiscal. "Revolutia fiscala", asa cum a fost numite, a starnit numeroase controverse in spatiul public. 

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a anuntat in sedinta de Guvern de astazi, 8 noiembrie, ca impozitul pentru toate veniturile va fi plafonat la 10%. Misa a recitat fara pauza de pe foi masurile promise si, potrivit acestuia, Executivul va implementa o directiva menita sa evite posibilitatea ca multinationalele sa-si mai externalizeze profiturile. Ministrul a anuntat, insa, si noi elemente care sa duca la combaterea evaziunii fiscale.

"Ordonanta mult discutata care contine modificari ale Codului Fiscal aduce importante beneficii pentru cetateni si pentru firmele care activeaza azi in Romania. Am sa fac o prezentare pe scurt. Se urmareste reducerea impozitului pe venit e la 16 la 10% pentru salariati, pensionari, DDA, chirii, dobanzi, premii, activitati agricole si investitii, cu exceptia dividendelor. Se reduc contributiile de la 39,25% la 37.25%. In corelatie este o a treia masura care vizeaza transferul contributiilor sociale obligatorii datorate de angajator la angajat.Toate aceste 3 masuri cumulate vor avea ca efect cresterea venitului net al angajatului, fara ca angajatorul sa plateasca mai multi bani. Contributia pentru pensie, de asemenea.

Ordonanta vizeaza reducerea contributiilor de la 9 la 3:  CAS, CASS si contributia obligatorie pentru munca. Masura va reduce birocratia din punct de vedere fiscal, va reduce costurile efectuate de angajator.

O alta masura benefica e legata de majorarea salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala si creste la 1950 de lei limita pana la care deducerea se acorda in suma fixa.  De la 3000 de lei in prezent e o crestere la 3600 de lei in viitor reprezentand limita maxima pentru deduceri in mod regresiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img