marți, 19 martie, 2024

Bugetul incheie anul 2015 cu un deficit de 1,47 % din PIB

Distribuie:

Publicat:

Executia bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a incheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie, autoritatile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB).

Cresterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, si in special in luna decembrie, a fost in principal pentru investitii, atat a celor finantate din fonduri europene, cat si din surse proprii si cu finantare rambursabila.

Cheltuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile au crescut fata de anul precedent cu 62,4%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 41,3 miliarde de lei, reprezentand 5,9% din PIB, fata de 32,7 miliarde de lei in anul 2014.

“Cresterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, si in special in luna decembrie, a fost in principal pentru investitii, atat a celor finantate din fonduri europene, cat si din surse proprii si cu finantare rambursabila. Cheltuielile pentru investitii in luna decembrie au fost in suma de 15,1 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei pentru sustinerea proiectelor cu finantare europeana, 87,2 milioane de lei pentru proiecte cu finantare rambursabila si 8 miliarde de lei pentru cele finantate din cheltuieli de capital”, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Potrivit sursei citate, avand in vedere ca finele anului 2015 a reprezentat perioada de eligibilitate a platilor aferente proiectelor din cadrul financiar 2007-2013, s-au facut eforturi in vederea asigurarii fondurilor necesare acestora, astfel incat doar in luna decembrie s-au platit aproximativ 9,1 miliarde de lei, in timp ce media lunara a fost de circa 1,5 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei au fost de natura investitiilor, restul fiind subventii pentru agricultori si alte plati in contul Uniunii Europene.

De asemenea, in luna decembrie, s-a majorat cu circa 40% suma alocata pentru sprijinul acordat agricultorilor la achizitionarea motorinei, alocandu-se suplimentar, prin Ministerul Agriculturii, suma de 106 milioane de lei.

Cresterile cheltuielilor de personal in lunile noiembrie si decembrie au fost determinate de plata in avans a transei a IV-a aferente anului 2016 din titlurile executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale obtinute in instanta de personalul din sectorul bugetar si de majorarile salariale ale personalului din unitatile sanitare, incepand cu 1 octombrie 2015.

In ansamblu, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 243,9 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 8% fata de anul precedent si cu 0,8 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,2% fata de anul precedent, ca urmare a cresterilor salariale in administratia publica locala, precum si in sectorul de sanatate si in invatamant.

Fata de anul 2014, s-a inregistrat reducerea cheltuielilor cu dobanzi cu 6,2%, din cauza scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 233,6 miliarde de lei, reprezentand 33,1% din PIB, au fost cu 9% mai mari in termeni nominali fata de anul precedent si cu un punct procentual ca pondere in PIB.

S-au inregistrat cresteri fata de anul 2014 la incasarile din impozit pe profit (13%), impozitul pe venit (12,4%), TVA (12,3%), venituri nefiscale (12%) si accize (8%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au o usoara crestere fata de anul anterior, desi au fost influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributie catre pilonul II de pensii.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la taxa pe utilizarea bunurilor cu 4,8%, venituri nefiscale cu 4,1% si la impozite si taxe pe proprietate cu 1,5%.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 17 miliarde de lei, cu 49,3% mai mari fata de anul 2014.

Potrivit MFP, fata de anul precedent, deficitul inregistrat s-a redus de la 1,72% la 1,47% din PIB, ceea ce reprezinta o scadere in termeni nominali cu 1,1 miliarde de lei.

Deficitul bugetului general consolidat se incadreaza in tinta de 1,85% din PIB stabilita prin Strategia fiscal-bugetara pe anul 2015, subliniaza Ministerul Finantelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img