sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Bugetul romanilor pentru Paste, stramtorat in acest an. Ce sume vor lasa in magazine

Distribuie:

Publicat:

Romanii au planuri mari de Paste si 1 Mai, dar acasa. Un studiu arata ca cele 6 zile libere din perioada sarbatorilor Pascale ii vor gasi pe romani aproape de familie si nu in excursii, asa cum visau agentiile de turism. Hipermarketurile vor fi cele mai castigate. 500 de lei este, in medie, suma pe care o familie o va cheltui doar pentru masa de Paste. Cat despre cadouri, Iepurasul va veni doar pentru cei mici.

Hotelierii sperau sa profite de zilele libere consecutive pe care le au romanii de Paste si 1 Mai. Socotelile lor ar putea ramane insa doar pe hartie. 

Desi in acest an, Pastele si 1 mai formeaza o vacanta de 6/7 zile, romanii sunt hotarati sa stea acasa, spune un studiu.

84% dintre romani petrec Pastele acasa, in familie

Mai exact, 84 la suta vor face sarbatorile pascale in familie, iar 16 la suta dintre acestia vor alege un citybreak sau o plecare la mare sau la munte. 

In plus, un sfert dintre romani vor cheltui mai putin fata de anul trecut, arata sondajul. Pentru cei mai multi, bugetul pentru sarbatori va fi similar celui din 2018.

Cat priveste masa de Paste, 66 % dintre romani spun ca vor cheltui intre 100 si 500 de lei, 13 la suta spun ca nu-si permit mai mult de 100 de lei pentru meniul de Paste in timp ce doar 3 la suta si-ar permite o masa mai bogata, de peste 1.000 de lei. 

Anul trecut, 100 de mii de romani au plecat in vacanta

Multi isi calculeaza cu atentie fiecare banut, iar cadourile de Paste nu se afla printre cheltuieli. 

Iulian Stanescu, sociolog: Mai degraba romanii se concentreaza pe masa in familie, mai putin pe cadouri. Iepurasul de Paste este de data mai recenta. Daca intrebam populatia care a copilarit in anii 80, nu stiu despre acest iepuras. Mai degraba Iepurasul de Paste este pentru copii, nu?

Anul trecut, aproape 100 de mii de romani au petrecut 1 mai la mare sau la munte. Cele mai cautate statiuni au fost Mamaia, Vama Veche, Sinaia si Busteni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img